Termik Santrale Bakanlıktan "Devam" Kararı



Çerkezköy'de meşe ormanlarına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesinin iptal edildiğine ilişkin yapılan açıklamanın aksine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve EÜAŞ, bilgi edinme başvurusuna verdikleri yanıtta projeyle ilgili sürecin devam ettiğini belirtti. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmeleri neticesinde teknik nedenlerden dolayı termik santralin yapımından vazgeçildiğini bildirmişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Silivri Çevre Derneği'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta, projenin ÇED raporu hazırlanma aşamasında olup ÇED sürecinin devam ettiği belirtilirken, Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) yapılan bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta ise "Trakya Bölgesi'ndeki kömür kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik proje geliştirme süreçleri devam etmektedir. Bahsi geçen konular Bakanlığın takdirindedir" denildi.

Greenpeace Akdeniz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, Trakya'nın havasını, suyunu, tarım alanlarını olumsuz etkileyecek kömürlü termik santral projelerinin iptal edilmesini talep ediyor.

Santraller iptal edilmeli
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, Trakya'da kömürlü termik santrallerin önünü açan Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirtti; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED süreci devam ediyor' açıklaması, projenin iptal edildiği beyanlarıyla açıkça çelişiyor. Çerkezköy'deki de dahil olmak üzere, Trakya'yı tehdit eden 3 kömürlü termik santral projesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun için, Trakya'da kömürlü termik santrallerin önünü açan, tarım ve orman alanlarını enerji üretim alanı olarak değiştiren Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmeli. Tüm dünya kirli enerji kaynağı kömürden hızla vazgeçiyor. EÜAŞ, Trakya'nın havasını, ormanlarını, tarım alanlarını ve su kaynaklarını kömüre terk etmekten vazgeçmeli, stratejisini yenilenebilir kaynaklara dayandırmalı."

Greenpeace'in Çerkezköy, Vize ve Kırklareli'nde yapılmak istenen termik santral projelerinin hava kirliliği etkisi üzerine yaptırdığı modelleme çalışmasına göre bu santraller 40 yıl çalışırsa toplamda 11 bin 230 erken ölüme sebep olacak.