Sancaklar Vakfı tarafından inşa edilen ve 2013 yılında açılan cami, 10 yıllık işletim süresince vakıf tarafından küçük çaplı bakım ve onarım işlemleri görmüş. Bu işlemler, caminin bakımsızlıktan dolayı zamanla çürümesini engelleyememiş ve özellikle içinde su unsurları da barındıran peyzaj elemanlarında, aydınlatma armatürlerinde önemli sorunlar ortaya çıkmış.
Emre Arolat Mimarlık, yaygın olmayan bir yaklaşım sergileyerek; bu proje ile kazandıkları 21. yüzyılın cami mimarlığında anlamlı sosyal etkiler yaratan özgün yapılara verilen Uluslararası Abdullatif Al Fozan Cami Mimarisi Ödülü’nün parasal karşılığı olan kısmını yeni onarım işleri için fon olarak kullandı.
Studio Lighting Design’ın danışmanlığında yürütülen Sancaklar Cami’nin aydınlatma armatürlerinin yenileme süreci, TEPTA Aydınlatma’nın desteği ile tamamlandı. Mimarın ve mimari aydınlatma tasarımcısının taleplerine uygun çözümler sunan bir marka olarak TEPTA, aydınlatmanın mimarinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ispatlayan bu değerli projede, teknik bilgisini, deneyimini ve armatürlerini bir kez daha gösterme şansını yakalamış oldu.
Cami tasarlamanın temel sorunsallarını; forma dayalı güncel mimari tartışmalardan uzaklaşarak ve sadece dinsel bir mekanın özüne odaklanarak ele almayı hedefleyerek tasarlanan caminin üst avlusundaki parkın etrafını çevreleyen yüksek duvar hattına, 6 metre yükseklikteki direkler üzerinde 60 Watt gücüne ve 6200 Lümen ışık şiddetine sahip güçlü projektörler yerleştirildi. Böylece bu duvarlar ile dışardaki karmaşık dünyadan koparılan kamusal parkın huzurlu atmosferi güçlendirildi. Bu alandaki ağaçlar, farklı güçlerde ve şiddetlerde ışık yayan yere gömme armatürler ile vurgulandı.
Camiye giriş yolunda, alışılagelmiş minare yapı tarzından farklı olan formuyla gelenleri karşılayan taş kulenin geniş olan iki yüzeyi, 56 Watt ışık gücüne ve 4700 Lümen ışık şiddetine sahip 32°x95° özel açılı, zeminden lineer aydınlatmalar ile belirginleştirildi.
İstanbul’un bir banliyö semti olan Büyükçekmece’nin kırsal bir alanında yer alan caminin bütünüyle topografyası ile hemhal olan yapısının cephesi, TEPTA’nın 27 Watt gücünde ve 3000 Lümen şiddetinde ışık yayan, özel optikli ve bal peteği aksesuarlı yere gömme armatürleri ile aydınlatıldı. Işığı aşağıdan yukarı doğru yayan bu armatürler sayesinde cephedeki dokunun doğallığı ve çatı hattı daha görünür hale geldi.
TEPTA, ibadete açıldığı günden bugüne hala önemini ve farklılığını koruyan ve Türkiye’nin mimarlık tarihinde haklı bir yere sahip olan böyle bir projenin yenileme sürecine katkı sağlamış olmaktan gurur duyuyor.
*
TEPTA Hakkında
TEPTA Aydınlatma 1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.
TEPTA’nın aydınlatma alanındaki hizmet ve ürün kapsamı gerek dekoratif gerekse mimari aydınlatmada, iç mekanlardan dış mekanlara ve bina cephe aydınlatmasına kadar uzanır. Tek bir mimari detayın aydınlatılmasından, büyük kapsamlı projelere; tüm bir konutun hedeflenen estetik kavram çerçevesinde aydınlatılmasından, ofislere ve ticari yapılara, demo aydınlatmalarından tarihi eserlere ve müzelere kadar her aydınlatma çözümü için en uygun ürünlere ve en iyi hizmete TEPTA’da ulaşmak mümkündür.
TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin küçük ama çarpıcı bir bölümü sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.
Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi, hızlı ve güvenilir bir çözüm ortağıdır.
Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin aydınlatmasını üstlenmektedir.
TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır.