Tepebağlılar "Boşaltın" İhtarnamesine Tepki Gösterdi



Adana'nın tarihi yerleşim yerlerinden Tepebağ Mahallesi'nde oturanlar İl Özel İdare'den gönderilen "Evlerinizi boşaltın" yönündeki ihtarnameye tepki gösterdi. Mahalle halkı, kendilerine yer gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Çıkacağız ama yer gösterilmeden bu kadar insan ne yapacak. Paramız olsa zaten burada oturmayız" diyerek eylem yaptı.

Tepebağ Mahalle muhtarlığı önünde toplanan 100 kişilik grup, Türk bayrağı açıp slogan attı. "Çözüm istiyoruz" diyerek Vali İlhan Atış'ı bu konuyu çözmeye çağıran mahalleli, "Sorunumuzu çözün, açta açıkta kalmak istemiyoruz" dedi. Aynı evlerde 40-50 yıldır oturan yaklaşık 100 aile, evlerini 15 gün içinde tahliye etmeleri istenmesi karşısında ne yapacaklarını şaşırdı. Ailelerin, evlerden çıkmadıkları takdirde devlet malına karşı suç işlemiş olacakları belirtildi.

Gökhan Öter isimli mahalle sakini, ne yapacağını bilmediğini ifade ederek, asgari ücretle çalıştığını çocuklarının geçimini zor sağlarken 'evden çıkın' yazısıyla büyük çöküntü yaşadığını anlattı. Doğup büyüdükleri evlerinin ellerinden alınacak olmasından korkan Öter, sinir krizleri geçirirken tişörtünü parçaladı. "Bize yardım edin" diyen Öter, "Ne yapalım, hırsızlık mı, gasp mı? Evimizi almayın bizi sokağa atmayın" şeklinde konuştu.

Tam 60 yıldır aynı evde kaldığını belirten 80 yaşındaki Nadide Atalay ise evden atılacağını düşünerek gözyaşlarına boğuldu. "Bu saatten sonra nereye giderim" diyen Atalay, "Şu ana kadar hiçbir tebligat gelmedi bize. Madem burası kaçaktı, neden 50 yıldır, 80 yıldır boşaltılması yönünde bir girişimde bulunulmadı. Vergimizi verdik, su parasını verdik. Gidecek yer yok, para yok, pul yok, nereye gideriz biz" diye konuştu.

Anne ve babasının 1928 yılında bu mahalleye geldiğini aktaran, kendisinin de 1934 yılında şu anda oturduğu evde doğduğunu anlatan emekli işçi Bekir Dönmez, tebligatın kendilerine ulaşmasının ardından yaşadığı şoku atlatamadığını söyledi.

Eşinden ayrı kardeşiyle birlikte oturan Güneş Öter ise evlerinin ellerinden alınmaması için feryat ederken, "Ben dul bir kadınım. Engelli bir kardeşimle birlikte burada bir göz evde oturuyorum. Bizi dışarı atmaya çalışıyorlar. Bu evler devletin olabilir ama bizim de gidecek başka yerimiz yok. Bir yer göstersinler oraya gidelim. Hepimiz çok fakir insanlarız. İmkânımız olsa zaten burada oturmayız" dedi.

Evinde 65 yıldır oturduğunu söyleyen 78 yaşındaki Şadiye Gökoğlu, çıkarılırsa gideceği bir yer olmadığını ifade etti. Kendisinin yıkım kararı çıkan evinde büyüdüğünü, bütün çocuklarının da bu evde doğduğunu belirten Gökoğlu, "Ben kalp ve şeker hastasıyım. Belli bir gelirim yok. Beni evden çıkarmaları ölümüm demek" şeklinde konuştu.

Mahalle sakini 65 yaşındaki Zarife Usta ise evini kesinlikle terk etmeyeceğini söyledi. Evinden çıkarsa ailesi ile ortada kalacağını belirten Usta, "Bizi çıkarmaları için ya ev vermeliler, ya da bir ev alacak kadar para. Bunun dışında bir seçenek yok. Evimi ben 45 sene önce kendim yapmışım. Şimdi çıkarmak istiyorlar" diye konuştu.