Temiz Dünya Hayali Atıklarla Kirlendi

Denizlere atılan bir meşrubat kutusunun doğada çözülüp, tamamen ortadan kaybolması için tam 500 yıl, plastik torba için ise 450 yıl geçmesi gerekiyor.

Bütün dünyayı tehdit eden çevre kirliliği, denizlerde kendini göstermeye devam ediyor. Çevreciler dünyayı yok eden bu çirkinliğe karşı büyük bir savaş başlatmalarına rağmen, insanların bilinçlendirilmesi konusunda çoğu zaman başarısızlığa uğruyorlar. 'Denizlere atılan bir meşrubat kutusunun doğada çözülüp, tamamen ortadan kaybolması için tam 500 yıl, plastik torba için ise 450 yıl geçmesi gerekiyor' gerçeğinin unutulmamasını isteyen çevreciler, 'Mavi bir Dünya' özlemlerini dile getiriyorlar. Fransa'da yapılan bir araştırma sonucuna göre, kıyı şeridinin sadece 60 kilometrelik bölümünde 546 metreküp atık (plastik, metal, kağıt vb.) bulunduğu belirlendi. Yaz aylarında ise deniz yüzeyini kaplayan atıklar çıplak gözle görünür hale geliyor.

Siyah bayrak
Bunlara 'makro atık' deniliyor. Makro atıklar arasında ilk sırayı pet şişeler alıyor. Bunu sırayla ciklet, plastik poşet ve meşrubat kutuları izliyor. Fransa'da belediyeler bu durumun gün geçtikçe daha ciddi boyutlara ulaşmasını engellemek için boş durmuyor.

Temiz plajlar Mavi Bayraklar'la ödüllendirilip teşhir edilirken, kirli plajlar da siyah bayraklarla tek tek belirleniyor. Cote d'Azur temizlik işlemlerinin aksatılmadığı sahillerden biri. Burada görev yapan temizlik ekipleri özel makineleri ile kumsalı düzenli olarak atıklardan arındırıyor.

Bakteri kirliliğine DİKKAT
Denizler ve kumsalların kirliliği sadece atık maddelerin oluşturduğu çevre kirliliği ile sınırlı kalmıyor. Dermatologlar özellikle yaz mevsiminde kumsallarda bakteri kirliliğine de dikkat çekiyor. Fırtınalarla biryerden bir yere kolaylıkla taşınan bakteriler, ciltte hastalıklara yol açabiliyor. Cilt Uzmanı Doktor Jean-Michel Padilla kumsalda güneşlenirken, mutlaka bir havlunun üzerine uzanmayı tavsiye ediyor. Çoğunlukla güneşte kalma süresi ve deniz suyunun kirlilik oranının ciltte alerjilere yol açtığının düşünüldüğünü belirten Doktor Padilla, kumda bulunan bakterilerin de bu konuda önemli rolü olduğunu söylüyor. Uzmanlar tüm bunlara maruz kalmamak için çevre temizliği konusunda herkesin gereken özeni göstermesini, aksi halde güzel kumsalların sadece kartpostallarda kalacağını ifade ediyor.