Telefon Tarifesi gibi Kapışma Yaşanacak



Vatan Gazetesi'nden Necla Dalan'ınn haberine göre, EPDK’nın yılbaşında serbest tüketici limitini yıllık 2 bin 400 kilovatsaate düşürmesiyle aylık faturası 82 lira ve üzerinde olan aboneler tedarikçilerini seçme hakkı elde etti. Hali hazırda serbest tüketici sayısı 2.5 milyonu aşarken bir anda 8.5 milyonluk bir potansiyel daha oluştu. Tüketicinin yüzde 10-15 daha ucuza elektrik almasını sağlayan uygulama sektördeki rekabeti de kızıştırdı. 200’e yakın şirketin faaliyet gösterdiği sektörde şimdi tıpkı telefon tarifelerinde olduğu gibi yoğun bir rekabetin gündeme gelmesi bekleniyor.

Yüzde 50 artış var

Kolin Enerji’nin elektrik ticaretinden sorumlu şirketi Kolen’in Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, EPDK’nın kararının hemen sonrasında talepte ciddi artış olduğunu söyledi. Karayurt, “Daha önce biz tüketicinin kapısını çalardık. Şimdi onlar bizi arıyor, mail yağmuruna tutuyor. Çok erken olmakla birlikte bize dönüşler yüzde 50 arttı. Kısa sürede bu oran yüzde 200’leri bulacak. Telekom sektöründe olduğu gibi ciddi kampanyalar başlayacak. Sektörde 200’e yakın firma var ve bu alanda da tarifeler ciddi bir rekabet aracına dönüşecek. Çok daha fazla elektrik tarifeleri görülecek” dedi.

Hem maliyet hem hizmet açısından tükecinin lehine gelişmeler olacağını kaydeden Karayurt, Türkiye’de toplam 39 milyon abone olduğunu, bunun 8.5 milyonluk kısmının bir anda şirketlerin hedef kitlesi haline geldiğini vurguladı. Karayurt, şöyle devam ett: “82 TL fiyat daha kitle pazarına döndürdü işi... Kurumsaldan bireysele indi. 8.5 milyon abone bir anda sisteme dahil olabilir hale geldi. Bizim 4 bin civarında abonemiz var ve çoğu kurumsal. Ancak bundan sonra bireysel tüketici sayımız da hızla artacak.”

Vaatlere dikkat!

Elektrikte açıklanan birim fiyatlarla maliyetler arasındaki makasın daraldığını belirten Kaya Uğur Karayurt, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: “Bu yıl yüzde 15 gibi indirimli fiyatlar zor. Çünkü maliyetler yükseldi. Yine yüzde 10’dan daha düşük indirim söz konusu olmaz ama tüketicilerin anlaştıkları şirketlere dikkat etmesi gerek. Şirketlerin vaat ettikleri rakamlara, indirim oranlarına ve bunlara ne kadar sadık kaldıklarına baksınlar. Sonuçta bu bir hak ve sonunda mağdur duruma düşmesinler. Bu arada yıl içinde maliyetler düştüğünde indirim oranları da yükselir.”

Karayurt, Kolen’de her müşterinin danışmanı olduğunu, tüketicilerin özel whatsapp numarasından sorularını, şikayetlerini, görüşlerini yazıp ve anında yanıt alabildiğini kaydetti. Karayurt, tüketicinin tek bir telefon veya mail ile serbest tüketici olma hakkını kullanabileceğini, tüm işlemleri kendilerinin yaptığını vurguladı.

Konsolidasyon gündeme gelir

Elektrikte perakende kanalında 200 civarında şirket rekabet ediyor. Kolen dışında Enerjisa, Cengiz, Aksa, 2M, Eren, İçtaş, Limak ve Meram gibi devler bu rekabetin önde gelen oyuncuları... Kaya Uğur Karayurt, “Önümüzdeki dönemde sektörde bu kadar çok oyuncu kalmayacak. Ayrılanlar olacak, sadece kendi gruplarına hizmet verenler olacak veya şirket evlilikleri gündeme gelecek” diye konuştu.

Sektörün en büyüklerinden

Doğalgaz dağıtımında İzmirgaz ile Eskişehirgaz yatırımları olan Kolin; elektrik dağıtımında ortak olduğu İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ), Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale Bölgesi Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ), Antalya, Isparta, Burdur Bölgesi Akdeniz Elektrik Dağıtım (AEDAŞ), Sivas, Tokat, Yozgat Bölgesi Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ) ve 10 milyona yakın abonesi ile pazarın en büyük oyuncularından.

Grup üretime de yatırım yapıyor. Halihazırda Akköy-I ve Akköy-II hidroelektrik santralleri ile toplamda 333.5 MW kurulu güce sahip. Soma’da 510 MW kapasiteli termik santral projesi devam ediyor. Soma termik santralinin faaliyete geçmesiyle yıllık 5.5 Milyar kWh enerji üretim kapasitesine sahip olacak.