Teksas'taki Sinagogu Türk Müteahhit Yapıyor



Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ziyaretinde sık sık dile getirdiği Türk müteahhitlik firmalarından Lantera, Teksas'ta 2.5 milyon dolarlık bir Sinagog projesini aldı. Bakan Çağlayan da Houston ziyaretinde, kovboy şapkası takıp sinagog inşaatını gezdi.

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ziyaretinin Houston ayağında petrol şirketlerinin CEO'larıyla da biraraya geldi. Gezi sırasında sık sık dile getirdiği ve iş talep ettiği Türk müteahhitlik firmalarından Volkan Irgıt'a ait Lantera'nın inşaatını sürdürdüğü Sinagog projesini de gezen Çağlayan, Sinagog'un, Musevi Bethramam Cemaati tarafından finanse edildiğini belirtti. Projede Kudüs taşı yerine Teksas kireç taşı kullanılıyor. Türkiye'den granitlerin döşendiği Sinagog'un ibadethane bölümü Eylül 2011'de tamamlanacak. Sinagog, 2.5 milyon dolara mal olacak.

Houston'a direkt uçuş istedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Houston'a direkt uçuş için telefon açtığı THY Genel Müdürü Temel Kotil ile de 300 kişinin önünde uçak seferi pazarlığı yaptı. Çağlayan, ABD eyaletleriyle ticari ilişkileri geliştirmek için başlattığı gezi çerçevesinde, Teksas'ta 13 şirketin temsilcisi ile toplu, 4 şirketin temsilcisiyle de özel görüşmeler yaptı. Çağlayan, AECOM firması temsilcilerinin bir ay sonra Türkiye'ye gelerek, müteahhitlik ve müşavirlik firmalarıyla toplantılar yapacağını ve yatırım olanaklarını araştıracağını söyledi.

Profesyonel pazarlamacı

Çağlayan, GE Oil and Gas Şirketi Operasyon Başkanı Samuel Aquvillano'nun, rüzgar enerjisi ve yenilenebilir enerjiye ilgi duyduğunu belirtti. Shaw Energy Başkan Yardımcısı Hervey Vigneault ile de biraraya gelen Çağlayan, şirketin kimyasal madde üretimi için Türk ortak aradığını, bu şirketi Türk şirketleriyle biraraya getireceğini söyledi. Çağlayan, yaptığı temaslarda yabancı şirketlerin Türkiye'de çeşitli alanlarda verilen teşviklerden haberdar olmadığını gördü. Türkiye'deki teşvikleri anlatmak için ticaret müşavirliklerine ilave olarak özel sektörün maddi desteği ile “profesyonel pazarlamacılar” alacaklarını, bunların Türkiye'nin mallarını pazarlayacağını söyledi. Çağlayan, ilk etapta 1000 kişinin bu amaçla istihdam edileceğini, kamunun alt yapısını kullanarak, özel sektör temsilcisi gibi çalışacaklarını ifade etti.

Diaspora önemli

Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası'nı ziyaret eden Zafer Çağlayan, ‘Türk diasporası'nın çok önemli olduğunu belirterek, “Tüm işadamları birbiriyle kanallarını açık tutmalı, ticaretin paylaşılmasını sağlamalıdır” dedi ve ayrı örgütlenmelere dikkat çekti. Çağlayan toplantının ardından, Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası ile Houston Ticaret Odası'nın çalışma yemeğine katıldı. Teksas Senatörü Rodney Allis, Çağlayan'dan hediye halı istedi. Allis, Teksaslıları Türklere benzeterek, “Ben silah taşımıyorum ama burada çok silah kullanılır. Sizlerin de silah sevdiğini biliyorum. Biz atlara da meraklıyız. Ortak noktalarımız çok” dedi. Allis, daha sonra Çağlayan'a Houston fahri hemşehrisi beraatını verdi. Çağlayan törende bir de kovboy şapkası giydi.

ASEAN'la işbirliği anlaşması imzalandı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Vietnam'da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması”nı imzaladı. ASEAN dönem başkanlığını yürüten Vietnam'ın başkenti Hanoi'de temaslarda bulunan Davutoğlu'nun imzası ile 1990'lı yıllarda başlatılan Türkiye'nin Güneydoğu Asya'ya açılımında önemli bir adım atılmış oldu. ASEAN Genel Sekreterliğinin Endonezya'da olması sebebiyle, Cakarta Büyükelçisi Aydın Evirgen akredite büyükelçi olacak. ASEAN, 1967'de Bangkok'ta Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur tarafından kuruldu. Brunei, Vietnam, Lao PDR ve Birmanya da daha sonra üye oldu.

Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası Houston'da üniversite kuruyor

FETULLAH Gülen cemaatinin kurduğu Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası, Teksas Gulf Fundation adıyla açtığı vakıf aracılığıyla üniversite kuruyor. Teksas Eyaleti'nden alınan izinlerle Houston'da kurulacak üniversite ekim ayında açılacak. İki yıldan beri dil okulu işleten vakıfın kuracağı üniversitenin adı, North American College olacak. Üniversite yurtları ve tüm bölümleri tamamlandığında 40 milyon dolara mal olacak. Yıllık 13 bin dolar ücretle öğrenci kabul edilecek. Öğrenciler dışında Türkiye'de başarılı ama gelir seviyesi düşük ailelerin çocukları burslu okuyacak. Üniversitede bilgisayar bilimleri, işletme, idari bilimler, matematik, eğitim teknolojileri bölümleri olacak.