Teknik Müşavirlik Şirketlerine Sağlanacak Devlet Yardımları



Teknik Müşavirlik Şirketleri, Bağımsız Teknik Müşavirlik Şirketleri, Müteahhitlik Şirketleri, Ortak Girişimler, Sektörel Müşavirlik Şirketleri, İşbirliği Kuruluşları ve sektörel kuruluşlara verilen destekler belirlendi.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun ''Teknik Müşavirlik Şirketlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliği'' Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile teknik müşavirlik, müteahhitlik şirketlerinin yurtdışında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin artırılmasının sağlanmasını, DTM tarafından hedef pazar olarak belirlenen ülkelerde bu faaliyetler kapsamında, Türk malı ve hizmetlerinin artırılmasına yönelik olarak Teknik Müşavirlik Şirketleri, Bağımsız Teknik Müşavirlik Şirketleri, Müteahhitlik Şirketleri, Ortak Girişimler, Sektörel Müşavirlik Şirketleri, İşbirliği Kuruluşları ve Sektörel Kuruluşlarca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen bazı faaliyetlere ilişkin harcamaların Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan (DFİF) karşılanmasını amaçlanıyor.

Buna göre, yurtdışı Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetleri Komitesi, bu Tebliğe ilişkin uygulamalar ile fizibilite etüdü, nazım (master) planlama ve sözleşme destekleri konularında Müsteşarlığa istişari nitelikte görüş verecek.

Yurtdışı-ofis desteği

Yurtdışında açılan ofislerine ait brüt kira ile buna ilişkin vergi/resim/harç giderleri, teknik müşavirlik şirketleri (TMŞ)için yüzde 50 oranında yıllık en fazla 30 bin dolar, Bağımsız Teknik Müşavirlik Şirketi (BTMŞ) ve ortak girişimler için yüzde 70 oranında yıllık en fazla 40 bin dolar, Sektörel Müşavirlik Şirketleri (SMŞ) ve İşbirliği Kuruluşları için yüzde 100 oranında yıllık en fazla 80 bin doları desteklenecek. Bu destekler, yurtdışındaki her bir ofis için ayrı ayrı değerlendirilecek.

TMŞ, BTMŞ, SMŞ, ortak girişim ile işbirliği kuruluşlarının yurtdışı ofislerinde istihdam edecekleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir yöneticinin brüt maaşı; TMŞ'ler için yüzde 50 oranında, yıllık en fazla 40 bin dolar, BTMŞ, ortak girişim, SMŞ ve işbirliği kuruluşları için yüzde 70 oranında, yıllık en fazla 80 bin dolar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir büro elemanının brüt maaşı yüzde 70 oranında, yıllık en fazla 36 bin dolar desteklenecek.

Bu kuruluşlar, kira, istihdam, danışmanlık ve yazılım desteğinden aynı anda en fazla 5 ofis için, 3 yıl süreyle yararlandırılacak.

Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler de TMŞ'ler için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 50 bin dolar, BTMŞ ve Sektörel Kuruluşlar için yüzde 70 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolar, SMŞ ve işbirliği kuruluşları için yüzde 100 oranında ve yıllık en fazla 200 bin dolar desteklenecek. Kuruluşlar bu destek unsurlarından da en fazla 3 yıl süresince yararlandırılacak.

Pazar araştırması desteği

Her takvim yılı içerisinde, BTMŞ, SMŞ, işbirliği kuruluşu ile sektörel kuruluşların pazar araştırması faaliyetleri kapsamında:

Her bir pazar araştırması faaliyeti başına BTMŞ'ler en fazla 40 bin dolar, SMŞ, İşbirliği Kuruluşları ile Sektörel Kuruluşlar en fazla 60 bin dolar destek verilecek.

Pazar araştırması faaliyetinin toplam süresi 6 ayı geçemeyecek.Bir içinde BTMŞ en fazla 3, SMŞ ve Sektörel Kuruluşlar en fazla 6, İşbirliği Kuruluşları en fazla 12 pazar araştırması faaliyeti için desteklenecek.

Fuar desteği

TMŞ, BTMŞ, SMŞ, Müteahhitlik Şirketi, İşbirliği Kuruluşu ile Sektörel Kuruluşların yurtdışında düzenlenen Sektörel Nitelikli Uluslararası Fuarlara katılmaları halinde, milli katılımı gerçekleştiren Fuar Organizatörüne metrekare üzerinden ödeyecekleri yol, konaklama ve katılım bedeli yüzde 70 oranında, fuar başına en fazla 25 bin dolar desteklenecek.

Milli katılım organizasyonları kapsamında, Fuar Organizatörü tarafından gerçekleştirilecek:

TMŞ, BTMŞ, SMŞ, Müteahhitlik Şirketi, İşbirliği Kuruluşu ile Sektörel Kuruluşların yurtdışında düzenlenen Sektörel Nitelikli Uluslararası Fuarlara bireysel olarak katılmaları halinde, metrekare üzerinden ödeyecekleri boş stand kirası, ulaşım (ekonomi sınıfı uçak) ile konaklama giderleri, TMŞ'ler için yüzde 50 oranında, fuar başına en fazla 15.000 dolar, BTMŞ ile Müteahhitlik Şirketleri için yüzde 70 oranında, fuar başına en fazla 15 bin dolar, SMŞ, İşbirliği Kuruluşu ve Sektörel Kuruluşlar için yüzde 100 oranında, fuar başına en fazla 30 bin dolar destek verilecek.

Tebliğ ile seminer, konferans desteği, fizibilite etüdü ve nazım (Master) plan hazırlanması desteği, sözleşme desteği de belirlendi.

Tebliğ kapsamındaki faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için, giderlerin harcama ve hakediş belgeleriyle tevsik edilmesi gerekecek.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 21 Mayıs 2004 tarihli ve 2004/8 sayılı Kararı ile anılan Karara istinaden 9 Haziran 2004 tarihli ve 25487 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2004/5 sayılı ''Teknik Müşavirlik Firmalarının Yurt Dışındaki Faaliyetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliği'' yürürlükten kaldırıldı.