Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı yollarda ilk kez 2004 yılında Afyonkarahisar’da bir pilot uygulama olarak inşaa edilen beton yollar, artık belediyeler ve il özel idareleri tarafından da tercih ediliyor. 2009 yılında Antalya’da bir pilot uygulama olarak başlayan silindirle sıkıştırılmış beton yol uygulaması, önce Denizli’de, ardından Samsun’da ve şimdi Tekirdağ’da hayata geçiriliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve AKÇANSA ortaklığıyla gerçekleşen pilot uygulamada, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve AKÇANSA ekibi yerinde inceleme yaptı.
Öncelikle deneme sürecinden geçen, ardından sonuçlarına göre tüm il ve ilçe yollarını bu örneğe göre yenileyeceklerini söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Yaptığımız işlerde öncelikli olarak kalite ve uzun ömürlü hizmet anlayışını gözetiyoruz. Sağladığı ekonomik ve kullanım kalitesi nedeniyle deneme çalışmasına AKÇANSA’nın hazır beton markası BETONSA ile başladık. Asfalta karşın yol kalitesi, uzun ömürlülüğü ve ekonomik getirileri nedeniyle tercih ettiğimiz bu çalışmayı öncelikle 600 metrelik bölgede gerçekleştireceğiz. Buradan alacağımız sonuçlara göre Tekirdağ’ın tüm cadde ve sokaklarında beton yolları kullanacağız. Umarım güzel sonuçlar ediniriz ve Tekirdağ beton yol konusunda Türkiye’ye örnek olur” dedi.
Beton yollar bir çok ülkede yaygın olarak kullanılıyor
40 yılı aşan tasarım ömrü, bakım onarım gerektirmemesi, sağladığı yakıt tasarrufu, fren mesafesini kısaltması ve tüm mevsim şartlarında uygulanabilme gibi birtakım teknik üstünlükleriyle beton yollar bugün Amerika, Fransa, Almanya, Belçika, Avustralya, Avusturya, Hindistan gibi bir çok ülkede yaygın olarak kullanılıyor.
Son yıllarda artan ağır vasıta trafiği nedeniyle karayollarında oluşan ve tekerlek oturma izi olarak adlandırılan çökmelerin önüne geçecek olan beton yollar, yurtdışında özellikle yoğun ağır vasıta trafiğinin yaşandığı bölgelerde teknik ve ekonomik üstünlükleri nedeniyle tercih ediliyor. Asfaltın ithal edilmesine karşın beton yolun tamamen yerli hammadeler ile imal edilebilmesi, Türkiye ekonomisi için ayrıca büyük önem arz ediyor.