Tekfen Fas’ta 540 Milyon Dolarlık İhalenin Peşinde
Tekfen İnşaat Fas’ta aldığı 80 milyon dolarlık otoyol ihalesinin ardından gözünü 540 milyon dolarlık rafineri inşaatı ihalesine dikti. İhale için İtalyan şirketleri ile ortaklık kurmaya çalışan Tekfen Taahhüt Grubu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, ‘Taahhüt Grubu özellikle petrol işleri alanında büyüyecek, bu alanda Fas’ı önemli bir potansiyel olarak görüyoruz’ dedi.
Tekfen Holding cirosunun yüzde 47’sini sağlayan Tekfen Taahhüt Grubu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, Tekfen Taahhüt’ün özellikle petrol ile ilgili alanlarda büyümek istediğini bu açıdan; Fas, Cezayir ve Libya’nın önemli potansiyele sahip ülkeler olduğunu söyledi.
Tekfen Taahhüt Grubu’nun son olarak Fas’ta 80 milyon dolarlık otoyol ihalesi aldığını vurgulayan Özdemir, yine aynı ülkede 540 milyon dolarlık bir rafineri inşaatı ihalesi için hazırlık yaptıklarını bildirdi. Tekfen Taahhüt Grubu’nun büyük uluslararası şirketlerle ortaklık kurarak büyüme amacında olduğunu belirten Özer, şirketin faaliyet alanının Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hazar Denizi bölgesi olduğunu bildirdi.
AZERBAYCAN FABRİKASI
Tekfen Taahhüt Grubu için Azerbaycan’ın çok önemli bir yatırım alanı olduğunu belirten Özer, ‘Azerbaycan’daki inşaatlarımızda ve platform fabrikamızda 7 bin kişi çalışıyor’ dedi.
Hazar Denizi’nin doğal gaz yatağı olarak bilinen Şah Denizi’nde bir doğalgaz işleme istasyonu inşa ettiklerini belirten Özdemir, ayrıca Hazar Denizi’nde faaliyet gösterecek 18 bin tonluk bir petrol platformu inşaa ettiklerini söyledi. Azerbaycan’da ki yatırımlarının uzun dönemli olarak ele alındığını vurgulayan Özdemir, ‘ Şu anda Azerbaycan’da 650 milyon dolarlık iş yapıyoruz, bu bölgede uzun süre kalarak faaliyetlerimizi sürdürmek istiyoruz’ dedi. Petrol platformu yapımının yüksek teknoloji ve gelişmiş mühendislik bilgisi gerektirdiğini vurgulayan Özer,’Bu bilgimizi Karadeniz’de kurulacak petrol platformları için kullanmak istiyoruz’ dedi.
Irak’ta güvenlik nedeniyle çalışamıyoruz
Ümit Özdemir, Tekfen Taahhüt’ün Irak’ta Beyici Rafinerisi inşaatı işini aldığını ancak güvenlik nedeniyle inşaatın devam etmediğini söyledi. Irak’ın Tekfen’in pazarlarından birisi olduğunu hatırlatan Özdemir, ‘ Güvenlik sorunu çözülmeden Irak’ta iş yapmak olanaksız’ dedi. Irak’ta ABD yatırımlarının tam anlamıyla başlamadığını, ABD finansmanıyla açılan ihalelerin çoğunun ABD’li şirketlere verildiğini hatırlatan Özdemir, Irak’ta uzun dönemli çalışmak isteyenlerin Irak Hükümeti’nin finansmanıyla yapılan işleri almasının daha doğru bir davranış olacağını ifade etti. Irak’ın kendileri için bilinen bir pazar olduğunu ve geçmişte Irak’ta 60 milyon dolarlık iş yaptıklarını vurgulayan Özer, istikrarın sağlanmasının ardından Irak’ın Tekfen’in önemli pazarlarından birisi haline gelebileceğini söyledi.
Almanya’da önümüzü kestiler
Tekfen Taahhüt Grubu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, Tekfen’in Almanya’da ihalelere girmek ve özellikle Balkanlarda yapılacak ihalelerde Alman kredilerini kullanmak amacıyla 1992 yılında Doğu Alman HMB şirketini satın aldığını, ancak Almanya’da ki rekabet şartlarının aleyhlerine işlediğini söyledi. Almanya’nın birleşmesi döneminde Almanya içindeciddi hiç bir ihaleyi alamadıklarını belirten Özdemir şöyle devam etti: ‘Almanya’da Alman mütaahhitler ihaleler öncesi aralarında anlaşıyor, yabancı ülkelerden gelen müteahhitlere iş verilmiyor. Almanya’da satın aldığımız şirket HMB’ye 30 milyon dolar yatırdık, bu şirkette 4200 kişi çalışıyordu. Şirketi çalıştıramadık ve 4200 kişiyi emekli ettik. Emeklilik tazminatları oldukça yüksek tuttu ve biz bu işten büyük zarar gördük. ‘ Özdemir, yaşanan kötü deneyimin ardından Tekfen’in Almanya’da çalışmama kararı aldığını bildirdi.
1 milyar dolarlık proje portföyü var
Tekfen Holding kuruluşu olan Tekfen Taahhüd yurtiçi ve yurtdışında bir çok proje gerçekleştirdi. Türkiye’de Sugözü ve Afşin Elbistan Termik Santralleri, İstanbul Olimpiyat Stadı, Tarsus Adana Gaziantep otoyolu gibi dev projeleri gerçekleştiren ve 1 milyar dolarlık proje portföyü bulunan Tekfen Taahhüd Grubu’nun yurtdışı yatırımları ise şöyle:
Azerbaycan Şah Denizi Doğalgaz İşleme İstasyonu.
Azerbaycan Petrol ve doğalgaz platformu fabrikası.
Kazakistan’da rafineri inşaatı.
Suudi Arabistan Yanbu Rafinerisi inşaası.
Suudi Arabistan’da Aramco’ya ait 700 km doğal gaz hattı inşaatı.