Fas’ın tek petrol rafinerisi Samir’in modernizasyon ihalesinde Fransızlara karşı Tekfen Taahhüt Grubu’nun içinde bulunduğu Türk-İtalyan konsorsiyumu yarıştı. İhale Fransızlar’a gitmek üzereyken araya Başbakan Erdoğan girince 640 milyon dolarlık ihaleyi Tekfen-Snamprogetti konsorsiyumu kazandı.
FAS’ın tek petrol rafinerisi Samir’in 640 milyon dolarlık modernizasyon ihalesi için Tekfen Taahhüt Grubu’nun içinde bulunduğu Türk-İtalyan konsorsiyumu, Fransız Technip firmasına karşı yarıştı.
Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, çok uzun pazarlıklardan sonra işi aldıklarını söyledi. Özdemir, Technip’in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı devreye soktuğunu belirterek şunları söyledi:
‘Biz de bunun üzerine hükümete başvurduk. Başbakan Erdoğan Fas Başbakan’ını aradı. Sonra Dış ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de bir girişimi oldu. Yaşanan telefon trafiğinde hükümet arkamızda bulunduğunu belirtti. Fas hükümetini ikna ettiler. Desteği için hükümete teşekkür ederiz. Hükümet her yıl milyarlarca dolar girdi sağlayan müteahhitlik sektörünün arkasında durmalı.’
2 ŞİRKET YETERLİ GÖRÜLDÜ:
Bir süre önce özelleştirme kapsamında Suudi Arabistanlı Coral Group’un satın aldığı Samir Rafinerisi’nin modernizasyonu için açılan ihalede Fransız Technip ile Tekfen-Snamprogetti konsorsiyumu ihale için yeterli görüyen iki şirket olmuştu. Özdemir projenin özellikli olduğunu belirterek ‘Bu ciddi bir müteahhitlik birikimi gerektiren bir proje. Sonuçta ihaleye katılmak için 2 şirket yeterli görüldü’ dedi.
230 MİLYON DOLARI TEKFEN’İN:
Tekfen’in projedeki payı ise 230 milyon dolar. AB standatlarına getireceği tesiste yüzde 30’luk kapasite artırımı yapacak olan Tekfen, proje kapsamında inşaat, ekipman, boru izolasyon, boya, elektrik ve enstrüman işlerini tamamlayacak. Ümit Özdemir, Fas pazarını yakından takip ettiklerini belirterek ‘Fas’tan Tekfen olarak uzun yıllardır fosfat alıyoruz. Fas’la yaklaşık 40 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Samir Rafinerisi’ni ise 2 yıldır izliyorduk’ diye konuştu.
LİG ATLAYAN TÜRK ŞİRKETİ:
Özdemir enerji ve petrokimya tesisleri konusunda Hazar Denizi Havzası, Ortadoğu ve Balkanlar’da kazandıkları tecrübeyi Kuzey Afrika’ya taşıdıklarını belirterek şunları söyledi: ‘Türk firmaları müteahhitlik alanında başarılarını kanıtlamış. Biz de bunlara katkı sağlıyoruz. Bizim gayemiz Türk müteahhitlerine lig atlatmak. İkincil işleri, taşeronluk işlerini yapmak yerine esas işi yapan, birinci el, dünya liginde görülecek firmalar olmak. Bunda başarılı olduk. Fas gibi önemli bir yerde, önemli teknolojik özelliği olan bir işte ortaklarımızla beraber varız. Bir süre sonra da bu işi kendimiz yapacak hale geleceğiz.’
3 farklı kültür bu projede birleşti
SUUDİ Arabistan Büyükelçisi Mohammed Ben Abdurrahman Ben Abdulaziz Al Beshir Samir Rafinerisi’nin modernizasyonun imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘Bu anlaşma dost insanlar ve dost ülkeler arasında yapılmıştır. Proje insanlara iş imkanı ve daha kaliteli ürünleri daha iyi fiyatlara alma fırsatı verecek. Fas, Suudi Arabistan ve Türkiye için çok önemli olan bu anlaşma farklı kültürlerden insanların işbirliği yapabileceklerini gösterdi.’
İtalyan Snamprogtti şirketinin Başkanı Angelo Caridi de yaptıkları işbirliğinin İtalya, Türkiye ve Fas arasında daha sıkı ilişkilerin doğmasına sebep olduğunu belirterek, ‘Tekfen’le ortaklık çok iyi. Başka projelerde de beraber olduk. Türkiye’de İzmir ve İzmit rafinerilerinde beraber çalıştık. Bundan sonra da benzer projelerde işbirliğimiz sürer’ dedi. Caridi projenin 3 yıl içinde tamamlanacağını da kaydetti.
Tekfen’e çok güveniyoruz
FAS Enerji Bakanı Mohammed Boutaleb, Türk-İtalya konsorsiyumuna ilişkin olarak şunları söyledi: ‘Bu Fas’taki çok büyük projelerden biri. Hem Tekfen hem de İtalyan ortağı çok iyi referanslara sahip şirketler. Tekfen’in uluslararası bir şirket olduğunu farklı çoğrafyalarda işler yaptıklarını biliyoruz. İhaleyi Tekfen kazandı. Tekfen’e güveniyoruz.’ Suudi Coral Group Genel Direktörü Jamal Ba Amer ise Tekfen’in Ortadoğu ve Orta Asya’da yaptığı işleri beğendiklerini belirterek, ‘Aynı mükemmel işi Fas’ta da yapacaklarına inandığımız için gönül rahatlığıyla ihaleyi Tekfen’e verdik’ dedi.
1500 Türk işçisine Fas yolları göründü
PROJE içerisinde maksimum düzeyde Türk personel çalıştırmayı hedeflediklerini belirten Ümit Özdemir, ‘İlk etapta burada 3 bin kişi çalışacak. Bunun yarıdan fazlasının Türk işçi olması için çabalıyoruz. Ancak Faslılar bu konuda biraz tutucu. Bu alanda çalışacak kalifiye elemanları olmasa da yerli işçi çalıştırmanız için baskı yapıyorlar’ dedi. Özdemir Türk çalışanların 200’den fazlasını mühendis ve yönetici kadrosunun oluşturacağını belirterek ‘Fas’ta devam eden Tanca otoyol projesinde de Türk işçi çalıştırmak konusunda şartları zorluyoruz. 2-3 ay önce başlayan bu 16 kilometrelik yol projesinin tutarı ise 77 milyon dolar’ diye konuştu.
Özdemir, dünyanın önde gelen firmalarıyla Cezayir pazarına da girebileceklerini kaydetti. Libya pazarına da yoğunlaşacaklarını belirten Özdemir, Libya’da da artan petrol fiyatları sebebiyle gaz, su ve petrol işleri çıkıyor. Orada çöl üzerinden sahile su getirme projesi var. 520 milyon dolarlık bu projede şu anda birinci konumdayız. Çağrılmayı bekliyoruz’ diye konuştu.