Danıştay 13. Dairesi, TCDD'ye ait taşınmazların satışına olanak sağlayan yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Danıştay, Anayasa Mahkemesi'ndeki başvuru sonuçlanıncaya kadar, bu yasaya dayanılarak çıkartılan ve TCDD'ye ait limanlar dışındaki taşınmazların satışına olanak sağlayan yönetmeliğin yürütmesini de durdurdu.
Liman-İş Sendikası, TCDD'nin Kazlıçeşme'deki Zeyport limanındaki bin 100 metrekarelik ve 17 bin 607 metrakarelik taşınmazların satışına ilişkin ihalenin iptali amacıyla Danıştay'a başvurdu.
İptal başvurusu
Sendika ayrıca söz konusu ihalenin dayanağı olan 9 Kasım 2006 tarihli TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait taşınmazların satışı ve değerlendirilmesi hakkındaki yönetmeliğin iptali ve yönetmeliğin dayanağını oluşturan 5335 sayılı yasanın 32. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını talep etti.
Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13. Dairesi, ihaleye olanak sağlayan 5335 sayılı kanunun 32. maddesinin birinci fıkrasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Daire, esas hakkında karar verilinceye kadar yasa maddesinin yürürlüğünün durdurulmasını Anayasa Mahkemesi'nden talep etti. Danıştay ayrıca, söz konusu taşınmazlara ilişkin ihale işlemlerinin yürütmesinin, dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasını kararlaştırdı. Daire, ihalenin dayanağı yönetmeliğin yürütmesini de Anayasa Mahkemesi'nce karar verilinceye kadar durdurdu.
Danıştay'ın gerekçesinde, tekel niteliğinde kamu hizmetini yürüten kamu iktisadi kuruluşlarının mülkiyet devri dışındaki yöntemlerle özelleştirilmesinde 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında kanun hükümlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kamu iktisadi kuruluşlarının imtiyaz olarak kabul edilen mal ve hizmet üretim faaliyetlerinin bu yasa dışında özelleştirilmesine, tekel hakkı sahibi kuruluş dışında yerli, yabancı gerçek ve tüzelkişilere devrine olanak bulunmadığı belirtilen gerekçede, "Limanlar hakkında mülkiyetin devri suretiyle özelleştirme yapılmasına özelleştirme kanununun 37. maddesi hükmü uyarınca hukuken olanak yok" denildi.
Düzenleme uygun değil
Danıştay'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda ise, söz konusu kanunun ilgili maddesindeki satış ve devir işlemlerinin çerçevesi çizilmeden ve sınırları gösterilmeden TCDD Yönetim Kurulu'na bırakılmasına ilişkin düzenlemenin, Anayasa'nın öngördüğü 'esas ve usuller kanunla gösterilir' kuralına uygun bir düzenleme olarak görülmediği belirtildi. Liman-İş Sendikası adına Danıştay'da dava açan Avukat Metin Bayar, bu kararın TCDD'ye ait limanların özelleştirilmesini etkilemeyeceğini söyledi.
Liman özelleştirmelerinin özelleştirme kanununa dayanarak yapıldığını kaydeden Bayar, Danıştay kararının, TCDD'ye ait tren yolu güzergâhlarındaki değerli araziler ve diğer taşınmazların satışını durduracağını kaydetti. TCDD'nin, Danıştay 13. Dairesi'nin kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na iptal başvurusu yapma hakkı bulunuyor.