TBMM'nin Ağaçları Otopark Kurbanı



TBMM kampüsünde devam eden ‘yenileme’ çalışmaları sırasında Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı’nca boşaltılan erlerin eğitim alanında bulunan ağaçlardan yaklaşık 20’si kesildi. Radikal Gazetesi'nden Tarık Işık'ın haberine göre bir kısmı tarihi Meclis binası ile yaşıt olan ağaçların kesilme nedeni ise yapılacak yeni otopark.

Meclis, bir ana bina ve milletvekillerinin odalarının bulunduğu halkla ilişkiler ek hizmet binalarından oluşuyor. Ancak halkla ilişkiler binalarının milletvekillerinin ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle yeni bir ek bina yapımına karar verildi.

Eski ek bina yıkılacak

2006’da kütüphane araştırma merkezi, arşiv binası ve genel sekreterlik hizmet birimlerini kapsayacak yeni bir yapı kompleksinin inşaatına başlandı. Milletvekilleri için çalışma ofisleri, komisyon toplantı salonları, çok amaçlı salon ve yemek salonları gibi ana mekânları barındıran binanın toplam inşaat alanı, 92 bin 71 metrekare. Meclis’in tarihi dokusuna uymadığı için eleştirilen dört adet bodrum kat, zemin ve altı kattan oluşmak üzere toplam 11 katlı olarak inşa edilen binada toplam 600 araçlık kapalı garaj da bulunuyor. Binanın temmuz ayında hizmete açılmasının ardından 1984’te hizmete sokulan ek blokların yıkılarak yeşil alan yapılması planlanıyor.

Asker gidince...

2011 yılının aralık ayında TBMM Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapan kanunla TBMM`nin kurulduğu 1920 yılından beri görev yapan askeri koruma taburu kaldırılarak, Meclis’in güvenliği polise bırakıldı. TBMM Başkanlık Divanı’nda alınan kararla da Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı tarafından boşaltılan tabur binası ve çevresinin yeni bir düzenlemeyle kullanılması görüşü benimsendi. Buna göre erlerin eğitim alanı olan yerin otopark; gazino olarak kullanılan binanın ise yemek hizmeti için kullanılması kararlaştırıldı.

600 araç kapasiteli olacak

Geçen günlerde eski er eğitim alanında otopark inşaatı başladı ve alanda bulunan ağaçlardan yaklaşık 20 tanesi kesildi. Otoparkın 600 araç kapasiteli olması ve 2014’ün Eylül ayında bitirilmesi planlanıyor. Yanına 11 katlı bir ek hizmet binası yapılan Meclis binası ise Türkiye Cumhuriyeti’nin üçüncü Meclis binası. Binanın mimarı Ankara’daki çok sayıda devlet yapısının da mimarı olan Avusturyalı Mimar Prof. Clemens Holzmeister.

TBMM, 11 Ocak 1937 tarihinde çıkardığı bir yasayla, 20’nci asrın mimari özelliklerine uygun ve ‘abide’ niteliğinde yeni bir parlamento binasının yapımı için proje yarışması açmayı kararlaştırdı. Toplam 14 projenin katıldığı yarışma, 28 Ocak 1938 tarihinde sona erdi ve sonuçta Atatürk ’ün de beğendiği Clemens Holzmeister’in projesinin uygulanmasına karar verildi. Binanın inşasına 26 Ekim 1939 tarihinde başlandı.

Binanın yapımına, zaman zaman yaşanan parasal sıkıntılar ve İkinci Dünya Savaşı nedeniyle, aralıklarla devam edilebildi. Demokrat Parti döneminde yapımı hızlandırılan yeni Meclis binası, 6 Ocak 1961’de hizmete açıldı. 1978’de ise Ankara’ya davet edilen Prof. Holzmeister’in danışmanlığında ek halkla ilişkiler blokları yapıldı. 25 Ocak 1984’te hizmete sokulan 50 bin metre kare alana oturan Halkla İlişkiler Binaları, 4’er katlı altı bloktan oluşuyor.