Taşeronun Yükü Devlete



Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesi, ancak taşeron şirketin yetki vermesi halinde kamu işveren sendikası tarafından yürütülebilecek. Sözleşme nedeniyle oluşacak artışları da taşeron şirketler değil kamu üstlenecek. Maliye Bakanlığı, “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmeliği” yayımladı. Yönetmelik kamudaki taşeron şirketlerin işçileriyle imzalanacak toplusözleşmeleri düzenliyor. Hiçbir güvencesi olmayan taşeron işçilerin sayısı 1.5 milyona dayandı. Kamuda 800 bine yakın taşeron işçi çalışıyor. Dün yayınlanan yönetmeliği göre de;

* Toplu sözleşmenin imzalanabilmesi için kamu işveren sendikasının taşeron şirket tarafından yetkilendirilmesi şartı bulunuyor.

* Yani taşeron şirket yetkilendirmezse kamu işveren sendikası toplu sözleşme imzalayamayacak.

* Taşeron şirketlere ait her bir ihale sözleşmesi ayrı bir işyeri olarak değerlendirilecek. Aynı taşeron şirket tarafından aynı işkolunda yapılan her bir ihale sözleşmesi için işyeri düzeyinde yetki tespiti verilecek.

* Taşeron işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, sözleşmeye bağlı meydana gelecek artışlar kamu kurum ve kuruluşlarınca taşeron şirkete ödenecek.

* Ödeme kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesinden yapılacak.

* Kamu işveren sendikaları tarafından yürütülmeyen toplu iş sözleşmelerinde fiyat farkı hiçbir şekilde ödenmeyecek.

* Ayrıca asıl işveren sıfatıyla devlete de sorumluluk yüklenemeyecek.

* Yönetmeliğe bir de geçici madde eklendi. Buna göre, sözleşmeler nedeniyle 11 Eylül 2014 öncesi için fark ödenmeyecek. Yani fiyat farkı ödemeleri 11 Eylül’den sonrası için geçerli olacak.