Tasarım kültürü dergisi Art+Decor'un 10-14 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlediği A Design Fair 2003 ‘‘Tasarım İktidara’’ başlıklı tasarım fuarı sona erdi.
Fuarda, otomobilden mobilyaya, bilgisayardan aydınlatma ürünlerine kadar aralarında Atilla Kuzu, Mehmet Ermiyangil, Oya Şenocak Akman, Derin ve Aziz Sarıyer, Mirzat Koç, Defne Koz gibi tescilli tasarımcıların ürünlerinin de bulunduğu birçok tasarım sergilendi. Üretici, tasarımcı ve tüketiciyi buluşturan fuarda bir de yarışma düzenlendi. Yaklaşık dört bin davetlinin oylarıyla yılın en iyi tasarımcı ve tasarımı ödülleri sahiplerini buldu. Seçkin Pirim ‘‘Competition’’ isimli tasarımıyla ‘‘Yılın Tasarımı’’ ödülüne, Mehmet Ermiyangil ‘‘P1 Origami Table’’ adlı tasarımıyla ‘‘Yılın Tasarımcısı’’ ödülüne layık görüldü. ‘‘Sınırların Ötesinde Tasarım’’ ödülünü ise Noa, Defne Koz, Vitra ve Artema tasarım ekiplerinden oluşan, Vitra'nın çocuklar için özel tasarlanan ‘‘Kurbağa Serisi’’ aldı. Fuardan iz bırakan iki tasarımcıyla tasarımlarını konuştuk.
Selçuk Gürışık'tan baştan aşağı keçe ev
Keçeyi şehir hayatına sokmayı başaran Selçuk Gürışık, Topkapı Sarayı Müzesi için hazırladığı sergideki tarzının tamamen dışına çıkarak keçeyle yaptığı mekan tasarımında koltuklar, halılar ve perdelerle evin her yerinde keçe kullanılabileceğini gösterdi.
Bu, geleneksel el sanatından yola çıkarak güncel tasarıma ne aktarılabilir'i, diğer tasarımcı arkadaşlara da göstermek adına bir çalışma. Daha çok geleneksel metotlarla üretilen bir ürünün günümüze nasıl adapte edileceğini gösteriyorum. Anadolu’nun ortasından eski kültüre ait geleneksel el sanatı yapıyorum. Tasarımları hafızamda çalışıyorum. Burası için geleneksel tarzın dışına çıkarak daha düz motifli tasarımlar yaptım. Mobilyaları keçeyle kaplamaya başladım. Bazı panolarda ise minimalist etkiler görebilirsiniz. Mavi, kahverengi, bejleri ön plana çıkardım. Bir de ilk defa yaptığım perdeleri de ilk defa burada sergiliyorum. Keçeyi mümkün olduğu kadar yaşamımıza sokmaya çalışıyorum. Restoranda bile keçe kullandıktan sonra her yere girebilir diye düşünüyorum. Başka bir yenilik olarak yer karoları gibi renkli karolar hazırladım. Bunlar kendinden yapışkanlı. Böylece bunları alanlar evinin istediği bölümünde kendi panosunu kendi oluşturabilir. Artık çanta ve şapkayı aşıp evlere taşıyacağız keçeyi.
Koray Malhan'ın mekan içinde mekanı
Koleksiyon Mobilya, fuarda mekan içinde mekan yaratan tasarımıyla ev ve ofislere yeni bir boyut getirdi. Koleksiyon'un aynı zamanda tasarımcı olan Marka ve Ürün Müdürü Koray Malhan bu farklı tasarımı anlattı
Mimarlıkla mobilya arasında geçiş yapan bir ürün tasarladık. Öyle bir ürün düşünün ki bir dolap olsun ve dolabı açtığınızda içine girilip çalışılsın ve yaşanabilsin. Bu mobilyaya sahip olanlar sanki dükkanı olan bir esnaf gibi kepenkleri açıp içine girip çalışacak. Masa insan boyundan büyük. Arka tarafta aynı anda dolap ve masa olarak kullanılabilen bir kapak var. Bakıldığında ev mi ofis mi görüntüsü karışıyor aslında. İkisi de değil. Evde ya da ofiste rahatça kullanabilirsiniz. Ofislerde kapatıcı olarak ortadaki perdeyi düşündük. Perdeyi çektiğiniz zaman arkada kalan kısım bir oda havası veriyor. Masadaki tüm yükü arkasındaki dolaba koyabilir ve bir anda farklı bir mekan yaratabilirsiniz. İstediğiniz yerden bölüp istediğiniz parçaları kullanabilirsiniz. Bu mimarlar için de güzel bir yenilik.