Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirilen, Autodesk’in Yapı Bilgi Modellemesi sistemine ait detayların ve uygulamaların aktarıldığı BIM Seminer’ine konuşmacı olarak katılan Bold Mimarlık kurucularından Erdinç Çiftçi, farklı fonksiyonlar için tasarlanan yapılarda kazanılan BIM deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
2008 yılında, Autodesk Revit’i ana program olarak seçtiklerini belirten Çiftçi, yeni bir programa başlandığında kullanıcıların bir direnci olduğunu ve bu anlamda kullanılacak program için kavramsal bir mantık oturmak gerektiğini dile getirdi.
Yapılan proje görselleri üzerinden deneyimlerini aktaran Çiftçi, ilk olarak Bakü Olimpiyat Stadyumu projesinde kullanılan teknikleri katılımcılarla paylaştı. Projenin tüm detaylarının BIM’le hazırlandığını ifade eden Çiftçi, yabancı ofislerle iletişime geçebilmek adına BIM kullandıklarını söyledi. BIM’in çok geniş bir kavram olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi, tasarım sürecinin her aşamasını deneyimlemenin gerekliliğine dikkat çekti. Tüm ekibin projeye hakimiyetinin öneminden bahseden Çiftçi, BIM’le birlikte parçalar üzerinde çalışanların da bütün projeyi algıladığını vurguladı.
Tasarım ve görselleştirme süreçleri ayrı yürütüldüğünde kayıpların yaşanabildiğini hatırlatan Çiftçi, BIM’le bu kayıpların önlendiğini söyledi.
Bodrum Kempinski Otel, Ankara Avrupa Mahallesi ve Bakü Şehir Otogarı projelerinde BIM’le yapılan kesitleri ve modellemeleri katılımcılarla paylaşan Çiftçi, BIM’in özellikle konut projeleri gibi tekrarların fazla olduğu projelerde büyük kolaylık sağladığını ifade etti.
Sunumunda daha primitif örnekleri de paylaşan Çiftçi, “Bu işe böyle başlanıyor. Tasarımı deneyimlemek için bir cesaret” dedi.