Tasarım Tebliği'nde Değişiklik



Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'deki tasarım şirketleri, ofisleri, dernekleri ve birliklerine, yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla verilen destekleri düzenleyen tebliğde, 'tasarımcı şirket' ve 'tasarım ofisi' tanımlarında değişikliğe gidildi.
    
Buna göre, Tasarımcı Şirket, ''Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş, Türkiye'de ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan ve tasarımcının ortak olduğu Endüstriyel Ürün Tasarımı veya Moda Tasarımı alanlarında faaliyet göstermekte olan şirketler; Tasarım Ofisi de Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş ve sadece tasarım hizmeti ve/veya danışmanlığı faaliyetinde bulunan ve bünyesinde en az üç adet tasarımcı bulunan Endüstriyel Ürün Tasarımı veya Moda Tasarımı alanlarında faaliyet göstermekte olan şirketler'' olarak tanımlandı.
    
Tebliğde yapılan değişiklikle birlikler tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren yıllık en fazla 30 adet tasarımcının yurt dışındaki eğitim giderlerinin tamamı ile aylık 1500 dolarını aşmamak kaydıyla oluşacak yaşam giderlerine ilişkin birliklerin gerçekleştirecekleri harcamalar en fazla 2 yıl süresince desteklenecek.
    
Tebliğ kapsamındaki destek ödemelerinden yararlanmak üzere müracaatta bulunan ve/veya söz konusu destek ödemelerinden yararlanan kuruluş ve şirketler tarafından yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespiti halinde, haklarında kanuni işlem yapılacak. Bu Tebliğ kapsamında haksız olarak alındığı veya amacı dışında kullanıldığı tespit edilen destek ödemeleri, ilgililerden 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak.
    
Tebliğ hükümleri çerçevesinde destek kapsamına alınan tasarımcı şirketleri ve tasarım ofisleri destek kapsamında bulundukları süre içerisinde 'Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' ile 'Türk Ürünlerinin Yurt dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®'nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' hükümlerinden yararlandırılmayacak.

Bakan Çağlayan: Destek mekanizmasını bir adım ileriye taşıdık

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'de gerçekleştirilen değişikliklerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ çerçevesinde Tasarım Dernek ve Birlikleri tarafından tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen tanıtım faaliyetleri ile düzenlenen sergi, bienal ve tasarım yarışmaları gibi organizasyonlara ilişkin harcamaların yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin doları tutarında desteklendiğini belirten Çağlayan, bu destek mekanizmasını bir adım ileriye taşıdıklarını kaydetti. Çağlayan, şu bilgileri verdi:
    
''Yaptığımız düzenlemeyle İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren yıllık en fazla 30 adet tasarımcının yurt dışındaki eğitim giderlerinin tamamını destek kapsamına aldık. Yurt dışı eğitimleri 2 yıl sürecek ve eğitim uluslararası tasarım okullarında yapılacak. Ayrıca 2 yıl boyunca yurt dışı eğitim giderlerinin dışında aylık 1.500 dolar yaşam gideri desteği verilecek. Bu destek sayesinde Türkiye'de tasarım kültürü daha da yaygınlaşacak, tasarım yarışmalarına ilgi artacaktır. İnanıyorum ki, 2 yıl süren eğitim sonrasında Türkiye'ye gelen tasarımcılar aldıkları eğitimleri sanayiye entegre edecek, Türkiye'den yeni ve özgün ürünler uluslararası pazarlarda yerini alacaktır''.