Tasarım Sektörü İçin Tak-Çalıştır Endüstriyel Robotlar Konferansı



İTÜ Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı tarafından düzenlenen sempozyum çerçevesinde gerçekleşecek "Tasarım Sektörü İçin Tak-Çalıştır Endüstriyel Robotlar" (Plug & Play Industrial Robots in the Creative Industry) konferansı, 26 Haziran Çarşamba günü saat 19:00'da YEM'de izlenebilir.  

Sigrid Brell-Çokcan, konuşmasını şöyle özetliyor:

"Altı veya daha fazla aksa sahip karmaşık kinematik makinalar olan endüstriyel robotlar ve robotik kollar, insan koluna benzer bir şekilde, farklı araçlar ile donatılabilir. Robotik kolların serbestlik derecelerinin yüksek olması ile birlikte çok fonksiyonlulukları, sıradan CNC makinaları veya CAD-CAM süreçlerinin çok ötesindeki işlemleri gerçekleştirilebilmesini sağlar. Özellikle yeni geometrilerin üretilmesini sağladığı gibi, yeni üretim süreçlerinin üretilmesine de imkan verdiği için, tasarım sektörü bu makinalarla ilgilenmektedir. Ancak, tasarım sektörü az sayıda özelleşmiş üretime imkan sağlayan yeni ve esnek çözümlere ihtiyaç duymasına rağmen, robot kolların programlanması için hazırlanan birçok yazılım seri üretime yöneliktir. Bu nedenle, tak-çalıştır uygulamalarındaki yeni yaklaşımların tasarım sektörü için yenilikçi robotik süreçleri modellemesi gerekmektedir.

Konuşmacı hakkında:
Sidney Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1994 yılında mezun olan Sigrid Brell-Cokcan, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki yükek lisans eğitimini 1998'de tamamlamıştır. İstanbul ve Viyana'da faaliyet gösteren II Architects int'in kurucu ortağı olan Sigrid Brell-Cokcan, Barış Çokcan’la birlikte kendi mimarlık ofisini kurmadan önce, Kunsthaus Graz, MARTA Herford ve BMW World Munich gibi projelerde, ünlü mimar ve mühendisler Coop Himmelblau, Frank Gehry, Peter Cook ve Bollinger & Grohmann’la çalışmıştır.

2001 yılından bu yana Viyana Teknik Üniversitesi ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde mimarlık ve endüstriyel tasarım dersleri veren Sigrid Brell-Cokcan'ın güncel araştırma konuları arasında, büyük ölçekli serbest yapıların tasarlanması ve hesaplanması, bilgisayar destekli üretim ve robot freze makine tasarımı yer almaktadır.

Brell-Cokcan'ın “Multilayered Freeform Surfaces” (Çokkatmanlı Serbest Yapı Yüzeyleri) konusuna katkıda bulunan araştırması, Avusturya Federal Ulaştırma, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı FIT-IT Visual Computing hibe programında ikincilik ödülüne değer görülmüştür. Tasarımcının, Helmut Pottmann ile birlikte geliştirdiği "Supporting structure for freeform surfaces in buildings" (Binalardaki serbest formlu yüzeylere destek strüktürü), PCT/AT2007/000302 Avrupa patenti'ne sahiptir.

Sigrid Brell-Cokcan'ın 2006 yılında Anita Aigner ile birlikte Viyana Teknik Üniversitesi'nde (TU Vienna) düzenlediği "CNC Milling Technology in Architecture, Art and Design" konferansı, aynı üniversite tarafından yıllık bir konferansa dönüştürülmüştür.

Kayıt için tıklayınız.