İstanbul Şişli’de Taş Yapı İnşaat tarafından, 37 katlı 4 gökdelenin yapımıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı iki farklı karar verdi. Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre, Taş Yapı’nın Şişli’deki Endüstri Meslek Lisesi'nin binalarının bulunduğu Bulgar Vakfı arazisi üzerine yapmayı planlandığı 37 katlı 4 gökdelen projesi, Şişli Belediyesi tarafından dün yeniden durduruldu. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara ilişkin her türlü işlem yetkisinin kendisine ait olduğu ifade ederek, Şişli Belediyesi’nin aldığı inşaatı durdurma kararının kaldırılmasını istemişti. Ancak Kültür Bakanlığı ise belediyeye yolladığı yazıda, konu hakkında bilgisi olmadığını belirterek, inşaatın durdurulmasını istedi.
Boğaz’dan görünen İstanbul silueti bozulacak olan Taş Yapı’nın projesi devam ederken, konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aktarıldı. Çünkü projeye komşu olan Türkiye Hastanesi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca tescilli bir yer. Şişli Belediyesi, Kültür Bakanlığı’na ilettiği yazıda, mevcut çalışma ile ilgili bakanlıktan bilgi alınıp alınmadığı soruldu. İnşaat ile ilgili olarak 2. No’lu Anıtlar Kurulu’ndan izin alınmadığı da ortaya çıktı.
Neler yaşanmıştı?
Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’nde yer alan 65 dönümlük arazi, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na geri verilmişti. Eksarhlık da yüzde 50 kat karşılığı Taş Yapı ile anlaşmıştı. Arazinin imar planı ise bir gecede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “sınırsız kat izni” ile çıkmış, karar Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası’nın açtığı davalarla iptal edilmişti. Ancak Bakanlık tarafından, yeniden hazırlanan planla, Eksarhlığın 59 bin metrekarelik arazisinin 36 bin metrekaresine imar izni verilmişti. Alana otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanınarak, okul alanı yüzde 70 azaltıldı. Hazırlanan plana göre 37 katlı 4 gökdelenin Şişli’nin tam ortasında yükselecek. Mülkiyeti Şişli Belediyesi’ne ait olmasına rağmen belediyenin Hizmet Binası’nın üçte biri de bu “Özel Proje Alanı’na” dâhil edildi ve dini tesis alanı olarak belirlendi. İnşaat ruhsat işlemleri ise 644 No’lu KHK ile Şişli Belediyesi devre dışı bırakılarak bakanlık tarafından yapıldı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Taş Yapı inşaata başladı ve Şişli gibi yeşil alanı çok az bir ilçede, 200’e yakın yetişmiş ağaç yerinden söküldü. Hali hazırda yeşil alan olan yerler ise hafriyat alanına dönüştürüldü.
Koşuyolu’nda da yürütmeyi durdurma
Öte yandan İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Taş Yapı İnşaat’ın Koşuyolu’ndaki eski Darüşşafaka arazisine yapmak istediği, 40 katlı otel inşaatının hem imar durumunu hem de yapı ruhsatının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.