Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi sakinleri 8 yıldır kâbusu yaşıyor. Mahalleye 400 metre mesafedeki Kelkaya Dağı'nda faaliyet gösteren bir kalker ocağı, kireçtaşı çıkarmak amacıyla dinamit patlatıyor.
Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre; her patlamada ocaktan kopan kaya parçaları evlere yuvarlanıyor. Düşen kaya parçaları nedeniyle bazı evlerin çatısı, bazılarının bahçeleri zarar görürken, patlamalar yüzünden camların kırıldığı ve duvarlarda çatlaklar oluştuğu görülüyor.
Diğer yandan bölgede faaliyet gösteren firma ile bağlantısı bulunduğu ileri sürülen bir başka girişimin yine kalker ocağı için kapasite artırımı başvurusunda bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün de ‘ÇED Gerekli Değildir' kararı verdiği ortaya çıktı.
Can güvenliğinin olmadığını söyleyen, her gün korkuyla yaşadıklarını ifade eden mahalle sakinleri de hem ÇED gerekli değildir kararına itiraz etti hem de mevcut kalker ocağının kapatılması için İl Müdürlüğü’ne başvurdu.
İl müdürlüğü önünde toplanan 40 kişilik grup, mahalle sakinlerinin imzaladığı 600 dilekçeyi teslim etti. Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi avukat Hasan Ozan Orpak, mahallenin yaşanamaz hale geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Mahallenin yıllardır havasını, suyunu, toprağını mahveden bir ocak var. Yakın zamanda ÇED gerekli değildir kararı çıkarılmıştı. Alanda patlamalar yaşanıyor. Mahalle yaşanamaz hale gelmiş durumda. Evlerin içlerine kadar taşlar geliyor. Vatandaşın can güvenliği yok. İnsanlar göçmeye başladılar. Dilekçelerimizi verdik. Hukuk davası açacağız. Bağımsız Türk yargısı bu konuda gereken kararı verecektir. ÇED yönetmeliğini yandan dolaşarak alınan ÇED gerekli değildir kararını kaldırarak, mevcut şirketin kapasite artırım kararının ortadan kaldırılmasını ve kapatılmasını talep ediyoruz.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.