Tarlabaşı’nda Yüzde 75 Uzlaştık, Yıkımlara Başlıyoruz



Gayrimenkul Zirvesi, dün önemli bir açıklamaya sahne oldu. Feyzullah Yetgin, Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürüttükleri Tarlabaşı projesinde yüzde 75 oranında uzlaşıldığını ve yakında yola çıkacaklarını söyledi

Lütfi Kırdar Kongre ve Fuar Merkezi'nde süren Gayrimenkul Zirvesi ve İstanbul Restate Gayrimenkul Fuarı'nda açıklama yapan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nde uzlaşma sürecinin bugün itibariyle yaklaşık yüzde 75'ler seviyesine ulaştığını ifade ederek, şu anda kalan kısımla ilgili yasa gereği kamulaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Organizasyonda "Kentsel Dönüşüm ile Sağlıklı Kentler" konulu oturumdaki konuşmasının ardından, Çalık Holding şirketlerinden Gap İnşaat’ın Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürüttüğü Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'ne ilişkin açıklama yapan Yetgin, proje kapsamında önümüzdeki birkaç ay içinde proje alanı içinden seçtikleri dört veya beş binayı yıkacaklarını kaydetti.

Projelerin uygulama aşamasına gelmesinden itibaren de yavaş yavaş proje alanının tamamen boşaltılıp, yıkımlar, buna paralel etaplar halinde yeni projelerin gerçekleştirilmesinin başlanacağını anlatan Yetgin, "Proje alanı içindeki binaların yaklaşık yüzde 75'i tarihi vasfı olan tescilli binalardan oluşuyor. Tescilli binaların birçoğunun dış cephesi muhafaza edilip inşaat tekniği anlamında son teknolojiye göre askıya alınarak korunacak şekilde arka tarafları yenilenecek. Fakat uygulama projesine geçilmesi için bu alan içindeki binaların tek tek bugünkü hali ve geçmişte orijinalinin ne olduğunun envanterini çıkarmamız gerekiyor. Bu anlamda hassasiyet var" diye konuştu.

Yetgin, projenin yaklaşık 20 bin metrekarelik alan içinde gerçekleştirildiğini belirterek, bunun, Tarlabaşı alanının yüzde 2.5’ine tekabül ettiğini kaydetti.

HARBİYE’DE 100’E YAKIN PROJE SERGİLENİYOR

GYODER’in fuarcılık şirketi Reed Exhibitons ile işbirliğinde Gayrimenkul Zirvesi ile aynı çatı altında düzenlediği İSTANBUL Restate Gayrimenkul Fuarı’nda, 1500 metrekarelik stant alanında 100’e yakın proje sergileniyor.

Paralel oturumların da yer aldığı fuar kapsamında yarın düzenlenecek olan 'Konut Yatırımları: Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri' oturumunda, Türk gayrimenkul sektöründeki sorunlar ele alınacak.

Kasaba’da üçüncü perde sonbaharda

Restate'deki çarpıcı açıklamalardan bir diğeri de Kasaba projesiyle ilgili oldu. Açıklamalara göre, İş-Koray ortaklığı tarafından Ömerli’de 1990’lı yılların sonunda inşa edilen Kasaba projesinde üçüncü perde, bu sonbaharda açılacak.

İstanbul'un Ömerli beldesinde 1860 dönümlük özel bir arazi üzerinde kurulan Kasaba,  Türkiye İş Bankası ve Koray Yapı Endüstrisi tarafından kurulan ' İŞ-KORAY ' birlikteliğiyle hayata geçirilmişti. Kasaba’nın üçüncü etabının sonbaharda satışa çıkarılması planlanıyor.

Türk mimar Riyad’da iki kişilik saray yaptı

Yurtdışında birçok projeye imza atan Mimar Koray Yavuzer, Riyad'da bir anne ve kızı için üç bin metrekare saray inşa etti. Sadece iki kişinin yaşaması planlanan saray için hiç bir lüksten kaçınılmadı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir anne ve kızın yaşayacağı bir saray inşa eden Mimar Koray Yavuzer  sadece iki kişinin yaşayacağı 3 bin metrekarenin üzerindeki saray için şöyle konuştu: “Kurduğumuz bu proje sadece bir anne ve kıza ait olmasına rağmen lüksü, büyüklüğü, görkemi ve zenginliği içinde barındırıyor. Riyad’ın önde gelen ailelerinden birine ait olan bu saray, ihtişam fikrinden hareket edilerek hazırlandı. Saray üç bin metrekare arazi üzerine, büyük odalar, mutfaklar, havuzlar ve daha birçok yaşam alanını içine alabilecek şekilde inşa edildi."



Kapalıçarşı’dan da halılar var

Yapının Arap mimarisini yansıtmasına da dikkat edildiğini anlatan Mimar Yavuzer, "Arap mimarisi tarzındaki çatının altında, ihtişamın evin her tarafına sinmesi istendi bizden. Biz bu bakış açısından kopmadan, özgün bir şeyler yaratmak istedik” diye konuştu.

Koray Yavuzer'in eski ve yeninin şehri olan Riyad'dan esinlenerek harmanladığı sarayda kırka yakın oda bulunuyor. Misafirlere yemek hazırlanan ana mutfak yaklaşık 100 metrekare.

İçine çok sayıda kişiye yemek hazırlanmasını sağlayacak sanayi tipi mutfak ekipmanının yerleştirildiği sarayda salonların büyüklükleri ise 150 metrekareden başlıyor. Oturma gruplarının birbirine bağlı olduğu saray için mobilyalar özel olarak üretildi. Sarayda çok da fazla halı kullanılmasa da, Kapalıçarşı’nın paha biçilmez birkaç halısı da yer alıyor.