Tariş'de Arsa Kavgası



Tariş'i oluşturan birliklerin sahibi olduğu Alsancak'daki altın değerindeki gayrimenkuller, ortakların arasını açtı. Tariş İncir Birliği'nin İzmir'in Manhattan'ı olarak adlandırılan Alsancak Limanı'nın arka bölgesindeki 3 gayrimenkulünü satışa çıkarması, aynı bölgede mülkleri olan Tariş'in diğer birliklerinin tepkisine yol açtı. Özellikle Alsancak Stadyumu'nun arkasında yer alan ve diğer birliklerin de hisselerinin olduğu arsa, tartışmalara neden oldu.

Teklifler bugün

İncir Birliği'nin satışa çıkardığı ve bugün tekliflerin alınacağı arsaların bulunduğu bölgede kendilerine ait gayrimenkullerin de olduğunu belirten Tariş Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, "Satışa çıkarılan arsalardan birinde çoğunluk payı bizim. Kimin malını kime satıyorsun?" dedi. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir ise satış ilanında Tariş'in ortak isminin kullanılmasını eleştirerek, "Üzüm Birliği olarak bizim satılık mülkümüz yok" diye konuştu. 

Suçlamalara sert şekilde yanıt veren Tariş İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor ise, "Kendi malımı istediğim gibi satarım. Kimse karışamaz. Bu tasarruf hakkı Tariş İncir Birliği'ne ait" dedi.

Hepsinin payı var

İzmir'in kültür, turizm ve ticaret bölgesi ilan edilen Alsancak Limanı'nın arka bölgesinde 3 değerli gayrimenkulü bulunan Tariş İncir Birliği, geçmişte depo olarak kullandığı arsalar için kapalı zarf usülü ile ihaleye çıktı. Teklifler bugün akşam 17.00'ye kadar alınacak. Ancak gazetelerde yer alan satış ilanı Tariş'in diğer birliklerinin tepkisiyle karşılaştı.

Satışa çıkarılan 8 bin 100 metrekarelik ve 9 bin 504 metrekarelik arsaların tüm hissesi Tariş İncir Birliği'ne ait. Fakat 9 bin 833 metrekareden oluşan üçüncü parselin sadece yüzde 37.5 hissesi İncir Birliği'nin. Hisselerin yüzde 50 civarı Tariş Pamuk Birliği'ne, diğer hisseler ise Tariş Üzüm ve Tariş Zeytinyağı birliklerine ait.

Tariş İncir Birliği'nin arsalarını satışa çıkarmasına değil ama satış şekline itiraz ettiklerini belirten Tariş Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, "Satış ilanına bizim de arsalarımızın bulunduğu alanların resmini koymuşlar. Telefon olarak Tariş'in numaralarını vermişler. Alıcı arayınca karşısına Tariş Genel Müdürlüğü çıkıyor. Hangi Tariş? Burada 4 birliğin de arsaları var. İtirazımızı İncir Birliği'nin yönetimine de ilettik" diye konuştu.

Bize sorulmadı

Satışa çıkarılan arsalardan birinin çoğunluk payının kendilerinde olduğunu dile getiren Özçoban, "Bu arsanın çoğunluk hissesi bizim. Satış ilanında buranın resimlerini yayınlıyorsun. Bizim itirazımız buna. Kimin malını kime satıyorsun?" dedi.

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir ise ortak mülkün satılması için diğer birliklerin rızasının alınmadığını söyledi. Uludemir, "Tariş İncir Birliği'nin kendi başına hareket etmesi çok yanlış. Teklif alacağı arsa ortak mülkümüz. Bizim arsada yüzde 2 gibi küçük bir payımız var. Satışa çıkmadan bizim de rızamız alınmalıydı" diye konuştu. Tariş Üzüm Birliği olarak bölgede çok sayıda gayrimenkulleri olduğunu dile getiren Uludemir, "Ancak bizim satılık mülkümüz yok. Satacak olursak da Tariş Üzüm Birliği olarak satarız. Tariş ortak ismini kullanmayız. Bizim itirazımız buna" dedi.

Tasarruf hakkı bizim

Suçlamalara sert şekilde yanıt veren Tariş İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor ise arsaların tasarruf hakkının Tariş İncir Birliği'nde olduğunu belirterek, "Genel kurulda arsaları satmak için karar aldık. Kendi malımı istediğim gibi satarım. Kimse karışamaz" diye konuştu. Bugüne kadar diğer birliklerin arsalarını Tariş adını kullanarak sattığını, bu satışlara itiraz etmediklerini vurgulayan Karazor, şöyle devam etti:

"Satışa çıkardığımız 2 parsel tamamen bize ait. Diğer birliklerin bir santim bile payı yok. Diğer parselde ise yüzde 37.5 hissemiz var. Satışa çıkardığımız da bu hisse. Eğer almak istiyorlarsa bu hisseyi Pamuk veya Üzüm Birliği'ne de satarız. Kimsenin satış sürecine itiraz etme hakkı yok".

En büyük proje pamukçuların

Tariş'e bağlı birlikler, sahip oldukları arsaları en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Bölgede en büyük arsaya ve projeye Tariş Pamuk Birliği sahip. 83 bin metrekarelik pamuk yağı kombinası için çeşitli girişimlerde bulunan birlik, hazırladığı proje için ortak arıyor. Pamuk Birliği'nin 150 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak projesinde, 32 katlı iş merkezi, 24 katlı rezidans, 4 katlı kültür merkezi ve 2 katlı alışveriş merkezi öngörülüyor. Yatırımın tutarı yaklaşık 250 milyon lira olarak planlanıyor.

Bölge Manhattan gibi olacak

Turan ile Alsancak Limanı'nın arka bölümlerini içeren 550 hektarlık alanda üçüncü İzmir kurulacak. Bölgede New York'un Manhattan bölgesi gibi dev gökdelenler, iş merkezleri, rezidans, otel, kültür ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Tariş dışında Gürel Grubu, Küçükbay Grubu, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Doğan Grubu, Torunlar, Altınbaşak Un, Megapol İnşaat, Eyilik Grubu, Selçuk Gıda ve Özsoy Ailesi'nin bölgede yatırım hazırlıkları var.