Tarım Arazileri Yabancı Ülkelerden Kiralanacak



Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Sudan’da 5 milyon dönüm arazi kiraladığı ortaya çıkan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, aynı modeli başka ülkelerde de uygulamak için arayışta. Sudan’la sürecin halen sonuçlanmadığı belirtilirken; Etiyopya, Madagaskar, Mali, Mozambik , Tanzanya gibi ülkelerin de ‘toprak kiralamak’ için gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Kiralanacak araziler, özel sektör eliyle tarımsal üretimi arttırmak için kullanılacak.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün halen çalışmalarını yürüttüğü projeye göre, Sudan’da verimli alanlarda 5 milyon dönüm arazi 99 yıllığına TİGEM’in kullanımına sunuldu. Yetkililer, Sudan’ın birçok ülkeyle bu tür anlaşmalar yaptığını, Türkiye ’nin de bu imkândan yararlanmak için böyle bir yola başvurduğunu ifade ediyor. Ancak kiralama bedeli konusunda bir bilgi verilmiyor. Daha önce Türkiye’den özel şirketlerin yurtdışında toprak kiralama yoluna gittiğini belirten yetkililer, kamu eliyle böyle bir kiralama yapılmasının ise ilk olduğunu söylüyor. Sudan bu kapsamda ilk ve son örnek olmayacak. Türkiye bölgedeki başka imkânları araştırıyor. Bölgede toprak kiralamalarda dikkat çeken Etyopya, Madagaskar, Mali, Mozambik, Tanzanya gibi ülkeler bu kapsamda dikkate alınan ülkeler arasında. Sudan’da kiralanan toprakların Türk girişimcilere açılması ve buralarda Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin yetiştirilmesi gündemde.

Sudan sattığı 3.5 milyon hektarlık tarım toprağı ile en çok tarım toprağı satan ülkelerden biri. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sayegh Grup’un ülke sınırları içerisinde 1.5 milyon hektar alanlık toprakları bulunuyor. Ülkede kayıt altındaki yabancı tarım yatırımı ise 420 milyon dolar. 500 milyon Afrikalı’nın hayatını yakından ilgilendiren toprak kiralamalar beraberinde birçok protestoyu da getiriyor.