Tarihi Yarımada Koruma Altında

Eminönü ve Fatih İlçeleri'ni içine alan Tarihi Yarımada'nın imar planlarının tanıtıldığı basın toplantısı, Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın ev sahipliği yaptığı toplantıya. Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ve Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak'ın yanısıra, Büyükşehir Belediyesi'nin Dire Başkanları ile Müdürleri katıldı.

Tarihi Yarımada'nın 1/5000'lik imar planının tanıtıldığı bir sunumla başlayan basın toplantısında konuşan Başkan Ali Müfit Gürtuna, tarihi eserlerin çok yoğun olduğu bölgenin imar planları yapılırken 60 kuruluş ile vatandaşlardan görüş aldıklarını belirtti. Planın büyük emek ve kaynak harcanarak yapıldığının altını çizen Başkan Gürtuna, 'Planla öncelikle bölgedeki bütün olumsuzluklar ve tehlikeler tespit edildi. Tarihi dokuda yeralan 1689 eserin ve sivil binaların yerleri de belirlendi. kaybolan 520 eserin ise, bilgisine ve belgesine ulaşıldı. Şimdi İstanbul'un bu bölgesine kendi özgün kimliğini yeniden kazandıracağız. tarihi ve kültürel doku korunacaktır. Artık Tarihi Yarımada'nın ve Boğaz'ın silüetinin değişmesini istemiyoruz. ' dedi.

Bölgede kültür alanı ve yeşil alan miktarının imar planıyla 3 katına çıkarıldığını kaydeden Gürtuna, şunları söyledi; 'Trafik de tarihi dokuya uygun hale getirilecek. Planda toplu taşımacalık ve tüp geçit öne çıkarılıyor. Yaya yolları da çoğaltılacak. Böylece Tarihi Yarımada'ya araçların değil insanların taşınması sağlanacak. Bu arada, çevreye zarar vermeyen akülü araçların burada raylı sisteme takviye olarak kullanılması için çalışma yapıyoruz. bölgedeki altyapı çalışmalarını tamamen bitirdik. Yolların da rehabilitasyonu sağlandığında Tarihi Yarımada pırıl pırıl ve inci gibi olacak.'

'Rüyamız İstanbul'u yöneten şehir yapmak!...'

İstanbu'un altyapı problemlerinin büyük ölçüde bitirildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, şehrin bütün imar planlarının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Artık üst yapı yatırımlarına yöneldiklerini dile getiren Gürtuna, şöyle konuştu; 'Bizim İstanbul'u karar merkezi yöneten şehir ve kültür, sanat, turizm, eğitim, bilim, kongre, sporun merkezi yapmak gibi bir rüyamız var. Tarihi Yarımada, rüyamızın gerçekleşmeinde çok önemli bir rol ve karizma üstlenmektedir. Birkaç yıl sonra bu rüyamızın gerçekleştiğini hep birlikte göreceğiz. Bu büyük idealin gerçekleşmesi için gereken şey vizyon sahibi olmak, iyi bir ekip kurmak ve olaylara asla popülist yaklaşmamaktan geçiyor. İstanbul bir turizm, kongre ve kültür merkezi olduğunda, bunun İstanbullulara büyük ekonomik getirileri olacaktır.

'Yaptıklarımıza sahip çıkılsın!...'

Konuşmasında İstanbul'a çok büyük hizmetler yaptıklarının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, çalışmaların daha hızlı tamamlanabilmesi için daha çok kaynağa ve yetkiye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bürokratik engellerin de kaldırılmasını isteyen Başkan Gürtuna, 'Bütün kamuoyunun ve devletin yaptıklarımızı görmesi ve sahip çıkması lazım' şeklinde konuştu.

Basın toplantısında konuşan Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ve Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak da ilçe belediyelerinin görevi olan küçük ölçekli imar planlarının hazırlanmasını üstlenen Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ye teşekkür etti. Belediye Başkanları, imar planında binaların kat sayısının 3'le sınırlandığını hatırlatarak, müteahhitlerden artık Eminönü ve Fatih'te inşaat yapmamalanı istedi.