Tarihi Yapılarına Hayat Veren Fatih, Turizmden Kazanacak
Fatih Belediyesi, Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları, Zeyrek, Türk Mahallesi derken Ayvansaray’a kadar devam eden tarihÎ zenginliği ortaya çıkaran yatırımlarına devam ediyor. Belediye Sulukule, Fener-Balat sahil şeridi, Cerrahpaşa Camii ile Tıp Fakültesi arasındaki Bulgur Palas ve çevresi yenileme alanı olarak belirledi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projeler sayesinde Fatih’in İstanbul’un en çok turist çeken bölgesi Sultanahmet’e rakip olacağını düşünüyor.
Yenileme alanları için 2 aya kadar kurul oluşturulması gerekiyor. Bu kurula sunulacak projeler onaylanırsa imar planı yerine geçecek. Tarihi yapıların aynı zamanda sosyal ve ekonomik çöküntü alanları olduğuna işaret eden Başkan Demir, hem bölgeleri hem de zor şartlarda yaşayan insanları kurtaracaklarını söyledi. Bölgelerin turizm alanı olacağını kaydeden Demir, orada yaşayan halkın da bu imkanlardan birinci derece yararlanacağını dile getirdi.
Soyluların hapsedildiği Anemas Zindanları, Bizans’ın ayakta kalan tek sarayı Tekfur Sarayı, Mimar Sinan’ın yaptığı İvaz Ağa Cami, Türk ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Türk Mahallesi, İstanbul’un fethine katılan Derviş İbrahim Toklu Dede Mescidi gibi tarihe ışık tutacak eserler yer alıyor. 9 kilometrelik yol güzergahı, farklı renkte bir granit taşla döşenecek. İlk kez Fatih’e gelen biri bile yolunu kaybetmeden Edirnekapı’dan Ayvansaray’a gidebilecek. Cibali’den Zeyrek’e kadar faytonların rahatlıkla geçebileceği bir genişlik düşünülüyor. Zorunlu haller dışında trafiğe kapalı tutulması planlanan yol için güzergahtaki sur duvarları 50 metre genişliğinde açılacak, bu alandaki tescilli yapılar dışındaki tüm binalar ise yıkılacak.
Tekfur Sarayı’ndan sonra Kandilli Türbe Sokak ile Çukur Mahalle arasındaki ahşap konakları ile 5272 sayılı yasaya göre kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Türk Mahallesi de restore edilerek konut alanı olarak kullanılacak. Projenin hayata geçmesi için gerekli mülkiyet problemlerini çözdüklerini, projelendiri yaptıklarını ve ihaleleri bitirdiklerini anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Tarihi mekanlarda boşaltmalara başladık. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra fonksiyon vereceğiz.” dedi. Projelerin bir bütün olarak ele alınacağını ve birbirine entegre edileceğini vurgulayan Demir, Tekfur Sarayı ile Anemas Zindanları’nın yaklaşık 4 trilyon, fonksiyonel projelerin maliyetlerinin ise daha yüksek olacağını kaydetti.
Anemas Zindanları, Bizans’tan günümüze ayakta kalan tek yeraltı zindanı. Tarihi ve mimari özellikleriyle dünyada başka benzeri bulunmayan yapı, adını Arap asıllı bir Bizans askeri olan “Mihael Anemas’tan alıyor. Sultan I. Murad’ın oğlu Savcı Bey gibi birçok ünlü kişinin de tutuklu kaldığı zindanın fetihten sonra ne amaçla kullanıldığı bilinmiyor. Son yıllarda film çekimlerine ev sahepliği yapan Anemas Zindanı ve Kulesi, yüksek mevkilerde bulunanlara mahsus bir çeşit devlet hapishanesi olarak kullanılmış. Üstünde 16. yüzyıl sonlarında inşa edilen İvaz Efendi Camii’nin bulunduğu terasın önünde bulunan bitişik kulelerden birine Anemas, diğerine İsaakray Angelas Kulesi deniliyor.
İstanbul`un, Edirnekapı ile Haliç arasındaki kara surlarına bitişik olarak inşa edilen Tekfur Sarayı, dünyada bulunan tek Bizans Sarayı. İmparatorluk sarayı ve prens evi olarak kullanılan yapı, Bizans’ın sivil mimari tarzını yansıttığı için önem taşıyor. Blahernai Sarayı’nın bir parçası olan saray, fetihten sonra da çeşitli amaçlarla kullanılmış. 16. yüzyılda yapılan Piri Reis haritasında saraya önemli bir yer verilmiş. 20. yüzyıl başında, dört duvardan ibaret bir harabe haline gelen saray, 1955-1970 arasında yapılan birkaç kademeli tamirle ayakta tutulmaya çalışıldı. Çatısı olmayan 3 katlı yapı, 12 yüzyılda inşa edilmiş. 18. yüzyılda bir süre çini atölyesi olarak kullanılmış.
Sulukule, 10 yıl öncesine kadar bir eğlence mekanıydı. Sur Koruma Bandı içinde yer alan bölge 80 dönüm büyüklüğünde. Bakımsız ve müdahale edilmeyen yapılarıyla çöküntü bölgesine dönüşmüş. Burada 17’si sivil mimarlık örneği, 5’i anıt eser olan 22 tescilli eser bulunuyor. Cerrahpaşa’daki yenileme planlarına alınan Bulgur Palas da tescilli eserler arasında bulunuyor.