Habertürk'ün haberine göre, Piyalepaşa’da tarihi hamam olduğu iddia edilen yapının yanındaki gecekonduya tuvalet yapılması için delindiğine yönelik söylentiler sosyal medyada tartışma yarattı. Ruhsatı Beyoğlu Belediyesi’nde olan yapı için belediye “Hamam değil tarihi Okmeydanı Baruthanesi” dedi. Yapının restore edilip kültür tesisi içinde değerlendirilmesine karar verildi.
Birkaç gündür sosyal medyada Kasımpaşa Piyalepaşa’da tarihi bir hamama ait kalıntı olduğu ve zarar gördüğü iddia edilen fotoğraflar tartışılıyor. Vatandaşların iddiasına göre bu tarihi hamamın hemen yanında yer alan gecekonduya tuvalet gerekince duvarda bir bölme açılıp tuvalet yapılıyor. Piyalepaşa Camii’ne ait 500 yıllık hamam kalıntısı olduğu iddia edilen bu yapıya yönelik iddiaları Beyoğlu Belediyesi’ne soruldu. Beyoğlu Belediyesi, “Tarihi hamamın duvarını gecekonduya tuvalet yapmak için deldiler’ iddialarıyla , sosyal medyada yayılan olay gerçeği yansıtmıyor” dedi. Belediye, yapının etrafındaki gecekondularda tahliyelerin yapılarak yıkımların gerçekleştiğini bu yapının da bu alan temizlendikten sonra ortaya çıktığını söyledi. Anıtlar Kurulu’nun restorasyon kara verdiği ve restorasyonun belediye tarafından yapılacağ yapı, kurul raporunda bir hamam değil ‘Okmeydanı Baruthanesi’ olarak belirtiliyor.
17 yıl faaliyette kalmış
Birçok kaynakta, bu baruthaneye dair tartışmalı da olsa bazı bilgiler yer alıyor. Bu bilgilere göre; 21 Muharrem 986/1578 tarihli bir hüküm ile Topçu Ocağı bölükbaşların-dan Mustafa’ya yeniçeri odalarının bulunduğu Okmeydanı’nda bir imalathane yapması emrediliyor. Kendi ile birlikte 11 nefer de onunla çalışması için görevlendiriliyor. Baruthane defterinin ayrı olarak tutulması, yeniçeriler ile birlikte yoklamasının yapılması ve Topçu Ocağı Bölük-başı Mustafa’nın yılda 1.5 kantar barut ve400 kumbara dökmesi kararlaştırılıyor. Okmeydanı Baruthanesi’nde Haziran 1596 tarihinde barut üretimi esnasında yangın çıkıyor ve baruthane çalışanlarından birkaçı ölüyor. Olay gündüz vakti meydana geldiğinden yangın diğer binalara sıçramadan söndürülüyor.Böylece 17 yıllık üretim faaliyeti olan baruthane de çalışmalarına böylece son veriyor.
Kültür tesisi yapılacak
Baruthanenin iç kısmına giren bölmenin de bir tuvalet değil nalbur malzemeleri nin koyulduğu bir alan olan kullanıldığını söyleyen belediye yetkilileri, “İlk aşamada alanın temizliği yapılırken yapının duvarında çökme olmasın diye o kiremit bölge bırakıldı ama gerekli önlemelerle yapıya zarar vermeyen şekilde daha sonradan yapı dan ayrıldı. Bu bölge gecekondulardan da temizlendi. Buraya geniş bir kültür tesisi ve park alanı kazandıracağız. Bu baruthaneyi de rest ederek kültür tesisi içinde işlek hale getireceğiz. 1600’ yıllara dayanan bir yapı olduğunu tahmin ediyoruz” dedi