1983 yılından beri UNESCO'ya girmek için mücadele eden Mardin'de yıkılan evlere kimsenin sahip çıkmaması tepkilere neden oluyor. Mardin'in özellikle Şehidiye ve Teker mahallelerindeki evlerin yıkılması mahalle sakinlerini korkutuyor. Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, UNESCO'ya girmeye hazırlanan Mardin'de 7 bin yıllık tarihi binaların bakımsızlıktan yıkılmasının bir kültür şehrine yakışmadığını belirterek, Mardin genelinde şu ana kadar 300'e yakın evi tespit ettiklerini söyledi.
Altındağ, "Bunların tamamı bakıma muhtaç evler. Birçok ev bakımsızlıktan yıkılmış durumda. Bu da diğer tarihi evleri olumsuz etkiliyor. Çünkü evler birbirine bitişik. Bundan dolayı yıkılan evler diğer evleri de etkiliyor. Mardin belediyesi acil eylem planını harekete geçirmesi gerekir. Aksi tekdirde bir iki yıl içinde taş evlerimiz tarihe karışacak." dedi.
Kültür Turizm Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçel, yığma binalardan oluşan Mardin taş evlerinin iki büyük sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Dincel, "Bunlardan biri izolasyon yetersizliğinden dolayı sızan sular, ikincisi de düzenli bakım yapılmamasıdır. Taş binaların kendine has bir harcı var. Binaya beton bulaştırdığınız takdirde taşlarda oynama ve bozulma oluşuyor. Mardin genelinde birçok tarihi boş bina bulunuyor, bunların acil olarak bakıma alınması gerekiyor. Aksi takdirde 7 bin yıllık tarihi evler, bir süre sonra harabe evler olarak karşımıza çıkar." dedi. Mardin Evlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdulkadir Mirzaoğlu, son yıllarda beton binalara taşınan vatandaşların terk ettiği eski evlerin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirtti.