Cihangir’de 1890’lı yıllarda yapılan Çeteci Köşkü’nün ve 2 su sarnıcının yerinde 8 katlı bir bina yükseldi. Köşke ait tüm tarihi kalıntılar çöpe giderken, inşaatın kaçak olduğu öne sürüldü.
Cihangir Camii’nin yanında 40 ada 56 parseldeki tarihi Çeteci Köşkü’nün yerinde yükselen Garanti İnşaat’a ait binanın da içinde bulunduğu alan, planları 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından onaylanmadığı için yapılaşmaya kapalı. Ancak, belediye ve kurul söz konusu arsaya 4 bodrum kat + zemin kat + artı 3 normal kat olmak üzere toplam 8 kat inşaat izni verdi.
Normalde iskâna kapalı olan bodrum katlar kot farkı nedeniyle iskâna açıldı. Koruma Kurulu 6 Haziran 2007 tarihinde belediyenin bu iznini onayladı. Tarihi köşkün rölevesi ve fotoğraflarının arşive kaldırılmasına hükmetti. İnşaat başladı ve şu anda bitme aşamasına geldi.
“Kentsel Sit Alanı” ilan edilen Beyoğlu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan koruma amaçlı 1/5000’lik planlar ile Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000’lik uygulama planları, köşkün yıkılmasına izin veren 2 No’lu Koruma Kurulu’nun onayını bekliyor. Kurul ve Belediye onaylanmamış imar planları üzerinden inşaata izin vererek imara kapalı alanda yapılaşmaya izin verdi. Beyoğlu Belediyesi, yapılaşmaya kapalı alanda neden inşaat izni verildiği yönündeki sorumuza yanıt vermedi.
Manolyayı dikin
Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin, köşkün 2. derece tarihi eser olarak kabul edilerek restore edilmesi talebini Koruma Kurulu yanıtsız bıraktı. Ancak Kurul bir kararında bir zamanlar köşkün bahçesinde yer alan manolya ağacının yeniden dikilmesini istedi.
Gül’e şikâyet ve ‘Akraba değil’ yanıtı
Köşkün ve 2 su sarnıcının üzerine yapılan inşaat birçok yetkiliye şikâyet edildi. Eski Başbakan Adnan Menderes’in doktoru Sedat Barı’nın kızı Savrun Barı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e 29 Mayıs 2008’de bir mektup yazarak şöyle dedi:
“Yapılmakta olan apartmanın son iki katı buradaki Boğaz manzarasını barbarca kesti. Mal sahibi Hüseyin Özdemir, siz sayın Cumhurbaşkanımızın kayınbiraderi olduğunu öne sürerek yükselmek isteyen sesleri frenliyor. İstanbulumuzun Cihangir’inde yapılan bu ihanete siz sessiz kalamazdınız. Bu barbarlığı sizin bilginiz dışında gerçekleştirildiğine inanıyoruz.”
Barı’ya gönderilen Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hüseyin Avni Karslıoğlu imzalı cevap mektubunda, şunları kaydetti:
“Mektubunuz da belirttiğiniz hususlar Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız konu ile ilgili hassasiyetinizden dolayı teşekkürlerini iletmek ve aşağıdaki hususları belirtmek üzere beni memur etmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunuzda belirtiğiniz isimde bir akrabası bulunmamaktadır. Maalesef ülkemizde zaman zaman bu tür olumsuz olaylar yaşanabilmektedir. Ancak bu tür nüfuz tacirlerine meydan verilmemesi önem taşımaktadır. Bu çerçevede söz konusu kişi ile ilgili gerek sizin gerekse yakın çevrenizin adli ve idari makamlar nezdinde her türlü hukuk mücadelesini sürdürmesi önem taşımaktadır.”
Barı konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da ilettiğini belirtti.