2 bin 400 yıllık Alanya Kalesi,'nin son 10 yıldır yapılan restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılması hedefleniyor. Alanya Kalesi Yönetim planı hazırlanarak 50'ye yakın bölgede restorasyon, kazı, tamir, aydınlatma, projelendirme, yaya yolu, çevre düzenleme ve hafriyat çalışması bitirilen kalede çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde; Kızılkule-Tophane ekseni proje alanı içinde geleneksel bir Alanya evi olan Kültür Müdürlüğü-Alanya Kalesi Alan Başkanlığı binası onarılarak bitirildi. Kızılkule önü bilet gişesi uygulamasına geçildi. Kızılkule-Tophane arası kazı ve hafriyat yapılması, kültür evinin restorasyonu tamamlandı. Alanya Kalesi Tophane ve Hisariçi Mahallesi yol düzenleme ve döşeme çalışması, Tophane Mahallesi'nde Vakıflar mülkiyetinde bulunan mescit yapısının onarımı yapılarak hizmete açıldı, Kızılkule-Tophane ekseni proje alanı için de 288 ada 1-2-3-4-5 parselde bulunan sarnıç yapılarının projelendirilip onarım çalışması tamamlanarak sergi mekanı olarak hizmete açıldı. 393 ada 4 parselin kamulaştırılması, projelendirilmesi ve onarımı yapılarak, Alanya Belediyesi Kültür Evi ve Herbaryum Müzesi olarak hizmete açıldı.
Kızılkule ile Tersane arasında çevre düzenleme işi, Alanya Kalesi 480 ada 1 parseldeki ana giriş kapısı ile hemen gerisinde bulunan burç ve surların projelendirilmesi, onarımının yapılması ve ziyaretçi bilgilendirme ofisi olarak değerlendirilmeye alındı. Kızılkule iç ve dış aydınlatma uygulaması, Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi ana ulaşım güzergahı üzerinde yaya trafiğinin rahatlatılması için yol kenarına yaya yolu yapıldı. Hisariçi Mahallesi 310 ada 2 parseldeki tescilli taşınmazın onarım çalışması yapıldıktan sonra Ömürlü-Kemal Atlı Evi olarak hizmete açıldı. Alanya Kalesi, 301 ada 8 parselde bulunan Denizci Mescidi'nin projelendirilmesi ve onarımı bitirildi. Kızılkule'den Ehmedek'e doğru sur duvarlarında bulunan graffitilerin projelendirilmesi tamamlandı. Tersane'nin iki gözünde onarım çalışması yapıldı. Alanya Kalesi'nde Bulunan Mecveddin Sarnıcı ile Pazar Sarnıcı projelendirildi. Tersane ile Tophane arasındaki yürüyüş yolu yapıldı.
Özel mülkiyette bulunan Alanya Kalesi, Hisariçi Mahallesi 320 ada 1 parseldeki tescilli yapının projelendirilerek onarımı yapıldı. Tersane içinde sergilenmek üzere Osmanlı Çekevelesi, vinç, malzeme alımı yapıldı. Alanya Kalesi tersane yapısı içinde bulunan mescidin konservasyon projesi yapılarak onarımı gerçekleştirildi. Tophane Mahallesi 288 ada 5 parselin kamulaştırılması yapıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olabilmesi için yapılan çalışmalar, Alanya Kalesi ve Tersanesi'nin elektrik hatlarının yeraltına alınması, ulaşım etüd çalışması ve tabelalandırma çalışması bitirildi.