Tarihi Kaleiçi UNESCO Yolunda



Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için çok sayıda çalışma yaptıklarını ve Kaleiçi'nin UNESCO'nun aradığı şartları taşıdığını söyledi.

"Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi hem ülkemizin tarihi ve kültürel alanda ön plana çıkmasını sağlayacak hem de turizmi canlandıracak" diyen Uysal, Kaleiçi'nin antik çağdan bu yana yaşayan yerleşim merkezlerinden olduğunu aktardı.

Uysal, ilk yerleşim alanlarındaki yapıların bir kısmının günümüze kadar ayakta kalmayı başarabildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Eski tapınaklar ve camiler de korunuyor. Ayrıca Pamphilya başta olmak üzere Kaleiçi tarihi güzellikleri ile de UNESCO'nun öne sürdüğü tüm şartları taşıyan eşsiz bir merkezdir. Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi bu önemli tarihi ve kültürel miras örneklerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarımını sağlayacaktır."

Kaleiçi Old Town Festivali

Muratpaşa Belediyesi, 4-8 Mayıs'ta "Kaleiçi Old Town Festivali" düzenleyecek. Festivale Türkiye'den ve 9 ülkeden UNESCO Old Town (eski şehirler) listesindeki temsilciler katılacak. Festivalde Kaleiçi tanıtılacak, UNESCO Dünya Miras Listesi konusunda destek istenecek.

Festivalde, yurt dışından müzik grupları, Balkan müzikleri sunan bir grup ve Antalyalı şarkıcı Atilla Atasoy konser verecek. Festival, dans ve sokak sanatları gösterileri, canlı heykel performansları, sokak sergileri, sufi müzik ve sema gösterileri, atölye çalışmaları ile devam edecek. Etkinlik çerçevesinde Antalya Rehberler Odası iş birliğiyle Kaleiçi gezileri yapılacak. Festival, yağlı güreş müsabakalarının yapılacağı 8 Mayıs'ta sona erecek.

Yüzlerce yıllık merkez

Kaleiçi, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış bir merkez. 13'üncü yüzyıl başlarında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedilen bölge, yüz yıl sonra Hamidoğlu Hanedanlığı ile Kıbrıs arasında el değiştirdi ve 14'üncü yüzyıl sonrasında da Osmanlı egemenliğine girdi.