1911 yılında ünlü Mimar Kemalettin Bey tarafından tasarlanan Sirkeci’deki 4’üncü Vakıf Han, uzun bir süre boş kaldıktan sonra 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 25 yıllığına Gap-San Eserler şirketine kiralandı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, turizmci Sedat Eser çocukluk arkadaşı olan Rauf Akdal ve Mehmet İpek ile birlikte Vakıf Han’ı Legacy Ottoman Hotel’e dönüştürdü. Ancak bu dönüşüm sırasında tarihi binanın içine havuz ve otopark yaptıran ortaklar tescilli kültür varlığı olan hanın çatısında da değişikliğe gittiler.
Tarihi binanın çatısının her iki cephesine de aslına aykırı olarak açılan çok sayıda pencereyle en üstte Boğaz ve şehir manzarasına sahip iki restoran ve bir bar açılırken, tesisat için de çatıda ek yapılaşmaya gidildi.
Koruma Kurulu'na 100 metre
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, 4’üncü Vakıf Han’ın, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun binasına 100 metre mesafede bulunduğuna dikkat çekti. Sağ, “Burnunun dibindeki tescilli eseri koruyamayan kurul üyeleri o koltuklarda neden oturuyor” dedi.
Konuyu İBB’nin mart ayındaki toplantısında gündeme getireceğini bildiren Sağ, “Bu kadar değerli bir yapının dışı bu haldeyse içinde kim bilir neler yaptılar. Asırlık binadaki tüm aykırılıkların tespiti için önergemizi hazırladık. Binaya ek yük getiren bütün kaçak yapıların ortadan kaldırılması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
155 odalı beş yıldızlı otele Boğaz manzaralı restoran yapıldı.
Topçu Kışlası ihya projesini çizen isim
4’üncü Vakıf Han’ın restorasyon projesinin sahibi Mimar Halil Onur’u Türkiye yakından tanıyor. Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası ihya projesini çizen Halil Onur hali hazırda İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığı görevini yürütüyor. Onur tarafından çizilen ve içinde buz pateni pisti de yer aldığı için tartışmalara yol açan Topçu Kışlası projesini İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu reddetmiş ama Koruma Yüksek Kurulu kabul etmişti.
15 aylık restorasyon çalışmalarının ardından tarihi hanın göbeğine havuz bile inşa edildi.
Mimarı banknotta
Bugün 20 liralık banknotların arka yüzünde resmi yer alan ünlü Mimar Kemalettin Bey’in başyapıtlarından biri olan 4’üncü Vakıf Han 1911-1926 yılları arasında inşa edildi. İçi bitmemiş durumdayken Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İstanbul’u işgal eden Fransız kuvvetlerinin silah deposu olarak kullandığı han, tamamlanmasının ardından borsa binası olarak kullanıldı. 1983 yılında tescilli kültür varlığı olarak kaydedilen bina 2000’li yılların başında boşaltıldı ve adliyeye dönüştürülmesi gündeme geldi. Ancak daha sonra kaderine terk edilen bina 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 25 yıllığına kiraya verildi. Tarihi han 15 aylık restorasyon çalışmasından sonra 155 odalı beş yıldızlı otel olarak hizmete açıldı.