Oltulular, şimdiye kadar ciddi onarım görmeyen tarihi varlıkların korunmasını istedi.
Oltu Çayı'nın meydana getirdiği yay içinde bulunan ve M.Ö. 3'üncü Yüzyıl'da yapılan Oltu Kalesi'nde 1983 yılında meydana gelen deprem sonrası surlarında çatlaklar oluştu. Kale'nin güney kısmındaki 'büyük burç' diye adlandırılan bölümde oluşan çatlak, geçen süreçte büyüdü. Dış kale yıkılırken, iç kaledeki kilise temeli, bir mescit alanı, yıkık duvarlar ve bir türbe de yine bakımsızlığı dikkat çekiyor.
Oltu Kalesi'nin yakınında ve dış surlarının içerisinde kalan Selçuklu Hamamı ile yine ilçe merkezinde 1877-1878'de Oltu'yu işgal edildiği dönemde Ruslar tarafından yaptırılan haç planlı Ortodoks kilisesi, zamana ve olumsuzluklara direnmeye çalışıyor. Taşlarının bilinçsizce kullanıldığı, definecilerin her tarafını delik deşik ettiği tarihi eserlerin koruma ve onarıma alınması istendi.
Tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılması için mutlaka iyi korunması gerektiğine işaret eden vatandaşlardan Bayram Arpa, "Tarihi eserler koruma altına niçin alınmıyor? İlgililer, yetkililer, bu tarihi eserlerin son durumunu görmüş mü? Tarihi eserlere bakmak ve korumak, sadece çivi bile çakılmasına izin vermemek mi? Şimdiye kadar tarihi eserlerin korunması ve onarımı konusunda hiç bir şey yapılmaması insafsızlıktır. Koca bir tarih gözlerimizin önünde yıkılıp gidecek. Yazık günah" diye konuştu.