Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yap-işlet-devret modeli ile tarihi eserlerin halka açılacağını söyledi. Beyazıt, 81 ilde 207 eserin onarımı için de düğmeye basıldığını bildirdi.
Vakıflar Genel Müdürü, yap-işlet-devret modeli ile bazı tarihi eserlerin 29 yıllığına kiraya verildiğini anlattı ve işadamlarına “Gelin burayı 29 yıl siz işletin, bize çok cüz’i bir kira ödeyin” çağrısı yaptı.
Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, 9 bin 483 olarak bilinen tarihi eser sayısının yapılan envanter çalışmasıyla 18 bin 200’e çıktığını anlattı.
Vakıfların 2004 yılı bütçesinin 44 trilyon lira olduğunu söyleyen Beyazıt, bu kaynakla sadece 4 eserin restorasyonunun yapılabildiğini açıkladı. Bu yüzden kaynak arayışına girildiğini anlatan Vakıflar Genel Müdürü, “36 bin vakıf kiracısı ile sözleşmeler yenilendi. Buradan 40 trilyon liralık ek kaynak sağlandı. Vakıfbank’tan da 53 trilyon liralık kaynak aktarıldı. Kıbrısın 666 katı büyüklüğünde vakıf arazisi işgal altında. Bu işgalcilere kiracı olma hakkı tanınacak” diye konuştu.
YURT DIŞINDAKİ ESERLERİN İZİ SÜRÜLÜYOR
Öte yandan Genel Müdürlük bünyesinde emniyetle büyükelçiliklerle işbirliği halinde bir kaçakçılık bürosu oluşturuldu. Bu şekilde internet ortamında tüm ünlü müzayedeler takip ediliyor ve yurtdışına kaçırılan eserlerin izi sürülüyor.
Vakıflar Genel Müdürü, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Camisi’nden Kabe örtülerinin çalındığını, örtünün geri getirildiğini, 1998 yılında Elazığ’ın Harput ilçesinden çalınan 123 kilo çininin Cenevre’de bulunduğunu ve geri alındığını anlattı.