Tarihi Eserler Korumada

Savaşta zarara uğramaması için kültürel ve tarihi eserlere görülebilecek şekilde koruma işareti takılacak.
Kültür Bakanlığı olası savaş öncesinde tarihi ve kültürel eserlerin daha iyi korunabilmesi için çalışma başlattı. 'Silahlı Çatışmada Kültür Varlıklarının Korunması'nı öngören 1954 tarihli Uluslararası Lahey Sözleşmesi çerçevesinde, tarihi ve kültürel varlıklara, havadan ve karadan görülebilecek şekilde koruma işaretleri takılacak.
Türkiye'nin de taraf olduğu Lahey Sözleşmesi işaretlerin bayrak şeklinde olabileceğini öngörüyor. Sözleşmeye göre, işaretler özel koruma altında olan kültür varlıklarının kapısına takılacak ya da havadan görülebilecek şekilde belirli bir eşya üzerine boyayla yapılarak eserin üzerine gerilecek.
Sözleşmede, kültürel eserlerin özellikle giriş yerlerinin korunması gerektiği kaydediliyor. Sözleşmeye göre, üç defa konulan işaret bir kültür varlığının özel koruma altında olduğunu, bir defa konulan işaret ise eserlerin özel koruma altında bulunmadığını gösteriyor.

Türkiye ve Irak taraf, ABD değil
Özel koruma altındaki kültür mallarına karşı tecavüz hareketinden sakınmak ve bu malları ve civarlarını herhangi bir askeri amaçla kullanmamak gerektiği de sözleşmede yer alıyor. 1954 tarihli Lahey Sözleşmesi'ne Türkiye'nin yanı sıra Irak da taraf. Ancak ABD sözleşmeyi imzalamadı.