Tarihi Eserler İade Edilmeli mi?




Karun Hazineleri’nin çalınması ve Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü’nün şüpheli olarak gözaltına alınması, dünya basınında da geniş yankı buldu. İngiliz Times Gazetesi, hazinelerin çalınmasının "Türkiye için utanç" olduğunu belirtirken, New York Times, tarihi eserlerin ait olduğu ülkeye iade edilmesinin doğru olup olmadığını tartışmaya açtı.

Amerikan New York Times Gazetesi, 1993 yılında New York’taki Metropolitan Müzesi’nden Türkiye’ye teslim edilen Harun Hazinesi’nden bazı parçaların çalınmasının, tarihi eserlerin bulunduğu yere iade edilmesinin ne kadar güvenilir bir metot olduğunu yeniden tartışmaya açtığını yazdı.

Washington Times Gazetesi, Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü ve diğer sekiz kişinin Karun Hazineleri’nin çalınmasında şüpheli olduklarını belirtti. Haberde 2500 yıllık eserlerin en az iki parçasının çalındığı kaydedildi.

2500 yıllık Karun Hazineleri’nin büyük bir yasal savaşın ardından Türkiye’ye getirildiğini aktaran İngiliz Times Gazetesi ise hazinenin bazı parçalarının çalınarak yerine sahtelerinin konulduğunun doğrulandığını belirtti. Yapılan hırsızlığın Türkiye için bir utanç olduğunu savunan gazete, Türkiye’nin daha önce yurt dışındaki eserlerini isterken, kültürel mirası herkes kadar iyi koruyabileceğini iddia ettiğini hatırlattı.

İngiliz Independent Gazetesi de, 363 parçalık Karun Hazineleri’nin 1966’da Türkiye’den çalındığını, daha sonra New York’ta bulunan Metropolitan Müzesi’nde sergilenmeye başlandığını hatırlattı. Bunun üzerine Türkiye’nin uzun bir yasal mücadelenin ardından, 1993 yılında hazineleri Türkiye’ye getirdiğini aktaran gazete, hazineden bazı parçaların çalındığının netlik kazandığını belirtti.

İskoç gazetesi Scotsman ise yetkililerin, böyle bir hırsızlığın müze görevlilerinin bilgisi olmadan gerçekleşmesinin oldukça zor olduğunu söylediğini aktardı. Gazete, Müze Müdürü’nün hırsızlıkta rolü olduğu iddialarını reddettiğini ve "Hazineyi bulan köylüler bana hazinenin lanetli olduğunu söylediğinde inanmamıştım" dediğini belirtti.