Tarihi Çarşının Kurtuluş İhalesi Ağustos'ta



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’nı eski tarihi dokusuna kavuşturmayı amaçlayan “Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi” ihalesine 1 Ağustos 2007 tarihinde çıkıyor.

Bir zamanlar Ege’de alışverişin kalbi olan Kemeraltı Çarşısı’nı eski canlı günlerine döndürmek amacıyla proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesi, tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore amacını taşıyor.

Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede bulunan toplam 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi’ne bakan cepheleri ile köşe parselleri restore edilerek yenilenecek. İhale kapsamında yine, cephe düzenlemelerinin yanı sıra klimaların düzenlenmesi, reklam tabelalarının kaldırılması, binaların boyanması ve bu sayede Kemeraltı’nın eski dokusuna kavuşturulması hedefleniyor.

“Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi”, Kemeraltı’nın Konak Meydanı girişinden, Hüseyin Efendi Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar uzanan 215 metrelik mesafede bulunan 49 tarihi parselin cephelerinin restorasyonu ile başlayacak. Tarihi Kemaraltı Esnaf Derneği’nin de destek verdiği, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 15.02.2007 tarih ve 2081 sayı ile onaylanan “Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi” tamamlandığında, Kemeraltı eski dokusuna kavuşmuş olacak.

Başkan Kocaoğlu kararlı
İzmir için büyük önem taşıyan tarihi Kemaraltı Çarşısı’nı “yok oluş sürecinden” kurtarmak istediklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hazırlanan proje sayesinde gelecekte Kemeraltı’nın, her şeyiyle bugünkünden çok daha farklı olacağını kaydetti. Başkan Kocaoğlu, “Günün her saatinde yaşayan, canlı bir Kemeraltı oluşacak. Biz, tarihi-mimari ve kültürel özelliği olan yapıları düzenleyip ortaya çıkarmak, belli yerlerde alışveriş yapılan işyerleri, restoranları, eğenlence mekanları, turistik eşya satılan işyerleri, butik otelleri ile 24 saat yaşayan canlı bir Kemeraltı oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Proje kapsamında neler yapılacak?

- Konak Belediyesi’nde incelenen yapı dosyalarına ait ruhsat bilgilerinden farklı olarak yapılan uygulamalar kaldırılacak.
- İşyerlerinin dış cephelerindeki çıkma yapılar, kirlilik yaratan reklam tabelaları, klima dış üniteleri kaldırılacak.
- Tarihi yapıların dış cepheleri aslına uygun olarak restore edilecek.
- Hatalı sıvalar kazınarak altta kalan süslemeler ortaya çıkarılacak.
- Tarihi yapılardaki duvarla örülüp yok edilen pencereler aslına uygun olarak yeniden yapılacak, dokuya aykırı açılan pencereler kapatılacak.
- Ahşap cumba ve ferforjeler aslına uygun olarak yenilenecek.
- Tüm binaların dış cepheleri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan “Kemeraltı Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı” Tasarım Rehberi’nde yer alan renklerden, esnafın ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ortaklaşa belirleyeceği herhangi biri ile boyanacak. Ancak tüm yapıların renk uyumu gözetilecek.
- Taş yüzeyler temizlenecek.
- Reklam tabelaları, hazırlanan Sit Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne uygun olacak. Binaların cephesini örtüp, tarihi dokuyu kapatmayacak
- Askılık olarak kullanılan dış cephelerdeki ferforjeler kaldırılacak.
- Güneş ve yağmurdan korumak amacıyla yapıların önlerinde belirlenecek standartlarda, tarihi doku ve yapının rengine uygun körüklü tente uygulaması yapılacak. Tenteler bir armoni oluşturacak.
- Yapıların önü bir hat çizilecek ve ticari faaliyetler bu hattı kesinlikle aşmayacak.