Ümit Yakuphan ile Güne Bakış programına katılan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, Denizli Mimarlar Odası'nın düzenlediği Taş Binalar Müze Olsun başlıklı panel öncesinde konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Zeytinci "Endüstri Meslek Lisesinin Atölye binaları 1945 yılında mimar Selçuk Milar tarafından yapılıyor. Taş atölyeler mimari açıdan ilkleri oluşturuyor. Denizli açısından baktığınızda yapıların kent belleğinde anı değeri olması, yaşayan birçok insanın oralarda eğitim görmüş olması, bugün toplantılarımıza oradan mezun olan insanlar bize anılarını anlatıyor, onlar için özel bir önem arz ediyor. Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinden itibaren o bölgedeki atölyelerin olduğu alan, Gazi İlkokulu. Valilik binası, yıkılan kız meslek lisesi binaları Cumhuriyet dönemi eğitim yapılarının sembolleriydi. Bu yapıların geleceğe bırakılması, korunması gerekir. Cumhuriyet tarihinde Denizli'nin kasabadan şehirleşme aşamasında en önemli yapılardır. Bütün bu açılardan baktığınızda Denizli kamuoyunda da 22 dernek ve sivil toplum örgütü korunması gerektiğini açıklayan bir bildiriye imza attı. 2009 yılında hükümet konağı proje yarışmasında bu binalar korunuyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu planı onaylarken endüstri meslek lisesi binalarının korunması kararı var. Ancak bu bir tescil kararı değil. O zaman kurul, yapıların korunması kararı alıyor. 2009 yılında yapılan planlamada bu yapıya müze pozisyonu veriliyor.
"Tescil edilmemesi kararı"
Cüneyt Zeytinci "Zorlu Holding ile arkeoloji müzesi yapmak için protokol imzalandı İlk etapta iki müze düşünülmüştü. Biri Pamukkale'de biri Denizli'de. Daha sonra sadece Denizli'de daha büyük bir arkeoloji müzesi yapılmasına karar verildi. Yapılarda kurul üyeleri ile beraber biz de bir gezdik, görüşlerimizi belirttik Kuruldaki mimar arkadaşlar yapıların mimari ve sanat değeri olmadığı gerekçesiyle kültür varlığı olarak tescil edilmemesi kararı aldı" diye konuşlu.
"Çağdaş müze olsun"
Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci Pamukkale'deki hamam müzesi yeniden düzenlenirse dünyanın en güzle müzelerinden biri olacağını belirterek "Valimiz bizden daha önce nasıl bir arkeoloji müzesi olabilir diye bir görüş istedi. Yapılacak müze ile taş binaların birlikte değerlendirilebileceği söyledik. Dünyada bunun çok örneği var. Eski dokuyla bugünün çağdaş çizgisinin birlikte değerlendirilmesini istediğimizi vurguluyoruz. Şu anki proje mevcut taş yapıların tamamen yıkılıp yeniden yapılan bir proje. Arkeolojik kazılarda çıkan eserlerin yerinde sergilenmesi esastır. Şu an Pamukkale'deki hamam müzesi dünyadaki en güzel müzelerden birisidir. Alan olarak yetersiz. Ciddi bir onarım, alanın genişletilmesi için kazı çalışması yapılmalı. Burası düzenlenirse dünyanın en güzel müzesine sahip oluruz. Atölyeler yıkılmasın, çağdaş bir müze olsun istiyoruz. Denizli'de arkeoloji müzesi yapılması geç kalmış bir karardı. Taş binalarında birlikte değerlendirilmesini ve taş binaların sergi alanı olarak kullanılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Mimari yönü yoktur diye bakıyorlar"
Cüneyt Zeytinci "Ülkemizdeki eski yapıları korumak için illaki tarihi çağlardan kalması gerekmiyor. Ülkemizde Cumhuriyet dönemine ait yapıların en buyuk talihsizliği bu oldu. Bu yakın tarihimiz olan Cumhuriyet dönemine ait olan yapıları gelecek kuşaklara aktaramamamız anlamına geliyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na da bunu söylüyoruz. Biz kentimizin belleği açısından bakarken dışarıdan gelen kurul üyeleri sadece sanat ve mimari yönü yoktur diye bakıyorlar" dedi.