Tarihi Belediye Binasında Hatalı Restorasyon mu Yapıldı?



Günümüzde Beyoğlu Belediye binası olarak kullanılan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk belediye binası nam-ı diğer "Altıncı Daire" restorasyonu neredeyse tamamlandı.

Restorasyon kapsamında binanın iki yanına ve çatı katına "çağdaş ek" binalar yapıldı.

Uzmanlar binanın yeni halinin çağdaş koruma ve restorasyon ilkeleriyle bağdaşmayarak tarihi yapısına zarar verdiği görüşünde.

bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Sami Yılmaztürk,  mimarlık tarihine geçmiş ve özenle korunması gereken bir binanın yanına ek bina yapılarak hem tarihi binanın cephesinin kapanacağı hem de zeminde sarsıntılar nedeniyle çatlamalara neden olabileceği konusunda uyarmıştı.

Beyoğlu Belediyesi, günümüzde binanın özgün karakterini kaybettiği ve çağdaş gereksinimlere cevap vermediği için İstanbul I Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma çalışmaları başlattığını açıklamıştı.

"Değerlerine zarar verilmemeliydi"

Binanın son haliyle ilgili uzmanlar şöyle konuştu:

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı eski öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay: Altıncı Daire Beyoğlu bölgesinin ilk belediye binası olarak tarihi ve simgesel bir değer taşıyor. Bu yapıya sıradan bir 2. derece yapı gibi işlem yapmak onun değerine gerekli saygıyı göstermemek anlamına gelir.

19. yüzyıldaki gereksinimlerle bugünküler arasında kuşkusuz çok fark vardır. Yapının teknik olarak donanımının güncellenmesi ve benzeri taleplerin karşılanması, onun sahip olduğu değerlerle çelişmeden, zarar vermeden yapılmalıydı. Belki yeni çatı katı çağdaş bir ek olarak, eski resimlerdekinden daha estetik bulunabilir, ancak bu yapının yeni bir kimlik alması için yeterli bir gerekçe değil."

"Koruma ilkeleriyle bağdaşmıyor"

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Programı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sedat Kurugöl: Yapının restorasyon öncesi ve sonrasına ait fotoğraflar karşılaştırıldığında çağdaş koruma ve restorasyon ilkeleriyle bağdaşmayan bir uygulama ile karşılaştığımız anlaşılıyor. Diğer yandan  tarihi yapının yanında ve  son katı üzerindeki ek kısım uygulamalarının söz konusu ilkeler doğrultusunca binanın tarihi kimliği ve çevresiyle bağdaşmadığını söylemek mümkün.

Bir neoklasik klasiği

Osmanlı İmparatorluğu’nun bu ilk belediye binasını, 1879-1883 yılları arasında İtalyan mimar Giovanni Battista Barborini inşa etti. Tanzimat döneminde, Batı’dan esinlenilerek çağdaş kent anlayışı doğrultusunda inşa edilen bina Neoklasik anlayışta düzenlenmiş cephe kurgusu ile dikkat çekiyor.

Yıllarca tahrip edilmiş

Binanın zaten zaman içinde dokusuna çok ciddi müdahaleler yapılmış; ahşap olan döşemeleri betonarmeye çevrilip ara kat ilaveleri yapılmış. 80'li yıllarda da çatı katı cephesi geriye çekilerek duvar ve tavanlarda bulunması olası iç mekân süslemeleri tamamen yok olmuş.