Tarihi Aydınlatma



İnsanlığın en önemli buluşu ateşle başlayan, ısınma ve aydınlatma araçgereçlerinin sergilendiği ‘Aydınlatma, Isıtma Araçları Koleksiyonları’ müzesi, Beykoz Çavuşbaşı’nda hizmete açıldı. Dünyanın ilk ve tek ısınma-aydınlatma müzesinde insanlığın elektriği buluşuna kadar geçirdiği döneme ait ısınma ve aydınlatma amaçlı birbirinden ilginç eser sergileniyor.

Müzede, Buzul çağı kandilleri olarak adlandırılan içleri çukur taş kandillerden, 10-15 bin yıl öncesine ait pişmiş toprak kandillere kadar birbirinden özel parçalar, geçmişin izlerini bugüne taşıyor. Müzede demir ve camın bulunmasıyla meşale, şamdan ve fenerlere kadar birbirinden ilginç araç ve gereç bulunuyor.

Ayrıca, Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait yüzlerce çeşit tuğla, buğdayı ekmeğe dönüştüren dünyanın ilk makinesi, çeşitli din ve inanışlara ait tılsım, büyü, nazarlık, su terazisi gibi araçlardan oluşan birçok nadide eser koleksiyonda yer alıyor.

İlk müzik aleti

İlkçağlarda kullanılan ısınma ve aydınlatma araç gereçlerinin yer aldığı müzede, dünyanın ilk müzik aletleri, gramofonu, en eski dikiş makinesi ve ilk matkaplardan örnekler de yer alıyor. Bugünkü röntgen cihazına ilham veren ‘yumurta röntgen makinesi’ ise müzenin en ilginç parçası olarak göze çarpıyor. Müzenin kurucusu Mehmet Yaldız, ‘Yüzyıllar önce insanlar nasıl aydınlanıyordu?” merakıyla müzeyi kurmaya karar verdiğini belirtiyor.

Eşsiz eserleri 65 yılda biriktirdi

Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan 77 yaşındaki Mehmet Yaldız, 12 yaşından itibaren topladığı objelerle bu muhteşem müzeyi kurdu. Müze, Yaldız’ın 65 yıldır yurt içi ve yurt dışından topladığı eserlerden oluşuyor.