6 Şubat tarihindeki depremler sonrası Hatay’ın büyük bir kısmı ağır hasar aldı. Bu alanlardan biri de tarihi Antakya bölgesi. Mimarlar Odası Hatay Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özçelik, bu alanda yapılan yıkım çalışmalarıyla ilgili “Yaptığımız incelemede, tamamen yıkılmayan tarihi binaların da yıkıldığını gördük.” dedi.
Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre; çalışmaların akıbeti ile ilgili endişeli olduklarını dile getiren Özçelik, Yerel Danışma Kurulu kurulana kadar yıkımın acilen durdurulması gerektiğini söyledi.
Sit alanı olan Antakya tarihi kent merkezinin kepçe ve kamyonlarla kaldırılan molozunun, bir daha ait olduğu yere geri dönmeyeceği endişesini taşıdıkları belirten Özçelik, “Antakya tarihi sokakları, tarihi evlerin molozları, numaralandırılarak ayrı bir yere götürülüyor. Biz yaptığımız incelemede, tamamen yıkılmayan tarihi binaların da yıkıldığını gördük. Bu binalar, özel yapım taş binalar. Tekrar nasıl yapılacak, tamamen yıkılmayanlar neden yıkılıyor?” diye konuştu.
Özçelik, farklı dil, din, mezhep ve statüden insanlardan oluşan Antakyalılar için kültür zenginliklerinin gurur kaynakları olduğunu belirterek söz konusu tarihi mekanların, Antakyalılar için yeniden ayağa kalkmak, normale dönmek için motivasyon kaynağı olduğunun altını çizdi.
Eski Antakya gibi çok önemli bir hafıza yerinin, bu şekilde yok edilmesine izin vermeyeceklerini, daha detaylı çalışma yapacaklarını vurgulayan Özçelik, “TMMOB ve bağlı odalar olarak, Antakya tarihi kent merkezinin korunması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarına katkı sunmak amacıyla meslek odaları temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan ‘Yerel Danışma Kurulu’ kurulmasını ve bu kurulana kadar yıkımın acilen durdurulmasını istiyoruz.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
(Fotoğraf: AA)