Batı Karadeniz Bölgesi’nin enerji üssü olmasına yönelik projeler çerçevesinde HEMO Holding tarafından günde 10 bin ton kömür yakarak oluşturulacak termik santrale, bölge sakinleri tepkili. Bölgede yaşayanlar, “Bölgenin tarihi ve turizm potansiyeli göz ardı edilerek oluşturulacak bir santrale izin vermeyiz” dediler.
Bartın’ın Tarlaağzı mevkiinde oluşturulan endüstri bölgesinde yapılacak santral, günde 10 bin ton kömür tüketecek. Bu nedenle 2010 yılında 3 milyon ton taşkömürü çıkarılması bekleniyor.
İzin vermeyeceğiz
Bölgede yaşanan gelişmeler üzerine görüşlerine başvurduğumuz Amasra Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Timur, Bartın, Amasra ve çevresinin en önemli istihdam sektörünün turizm olduğunu belirterek, “Belediye meclisimiz bundan hareketle termik santralin çevremize vereceği zararları ve tahribatı göz önüne alarak oybirliği ile karşı yönde karar almıştır” şeklinde konuştu. Santralin, otel, motel, restoran ve hediyelik eşya satan işletmelerin ve tahta işçiliği yaparak geçimini sağlayanların sonu olacağına dikkat çeken Timur, “Termik santrale izin veremeyiz” şeklinde konuştu. Timur, diğer toplumsal kesimlerle birlikte her türlü demokratik haklarını kullanarak santralin kurulmasını engelleyeceklerini belirtti.
İşsizlik ve göç artacak
Amasra Çevre Birlikteliği Yürütme Üyesi ve aynı zamanda hediyelik eşya üreticisi ve satıcısı Ali Rıza Dönmez de santral projesinin Bartın ve ilçelerinde turizmi bitireceğine, var olan işsizlik sorununu daha da büyüteceğine ve göçü artıracağına dikkat çekti. Yüzlerce ailenin hediyelik eşya üretimiyle geçimini sağladığını belirten Dönmez, “Tarihi ve kültürel değerleriyle adeta bir cennet köşesi olan ilimizin yok oluşuna izin vermeyeceğiz” şeklinde tepki gösterdi.
‘Bu konuda deneyimliyiz’
Emekli işçi olan; geçen sene yaşamını yitiren Barış Akarsu’nun babası Selahattin Akarsu ise doğanın katledilmesine seyirci kalmayacaklarını belirtti. Bartın halkının bu konuda 1990 yıllarında gündeme gelen mobil santral kurma girişimine karşı da tepki gösterdiğini ve bu konuda deneyim sahibi olduklarını söyleyen Akarsu, “Hep birlikte doğayla barışık halde yaşamamızı engelleyecek termik santral girişimine karşı çıkalım. Tecrübemiz ve birikimimiz buna yeter. Daha önce izin vermedik, şimdi de izin vermeyelim” dedi.
Bölge kül barajına dönüşecek
Makine Mühendisi Faruk Papila da santralin günde 10 bin ton kömür tüketeceğine ve bunun ortaya çıkartacağı kül miktarının 5 bin ton olacağına dikkat çekerek, “Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali ilimize denizden 30 km uzaklıktadır. Bu santrale ait küllerin bize kadar ulaştığını bilmekteyiz. Amasra’da yapılacak santralin Batı Karadeniz sahil şeridini nasıl etkilediğini varın siz düşünün. Yaşadığımız bölge kül barajına dönüşecek” dedi. Papila, termik santralden elde edilecek enerjinin, Bartın’da kurulacak rüzgar enerji tesisleriyle karşılanmasının mümkün olduğunu biliyoruz. Böylelikle hem ihtiyacımız olan enerjimiz elde edilir, hem de doğamız korunmuş olur” değerlendirmesinde bulundu.