Hafta sonunda akaryakıt, otomotiv, alkollü içkiler yanı sıra tapu harcına yapılan vergi zamları ile ekonomi yönetiminin yıllık 11 milyar lira civarında ek vergi elde etmeyi amaçladığını anımsatan Mustafa Baygan, "Vergi zamlarının 2012 bütçesine katkısının ise 3 milyar lira olacağı söyleniyor. Tapu harcı zammı, bütçe açığı sorununa çözüm olamaz. Aksine emlak piyasası bu durumdan olumsuz etkilenir” dedi.
İnsanların yüksek tapu harcı nedeniyle konutlarının satışındaki gerçek bedeli saklamasıyla, kayıt dışılığın ortaya çıkacağını belirten Baygan; “Eski tapu harcı dahi yüksek bulunurken, binde 3’lük zam, gayrimenkul yatırımına yönelen kişilerin bu alımlarını bir süre ötelemelerine neden olur. Oranlar, arttırılmaktan öte düşürülürse, vatandaşlar tapu aşamasında konutların gerçek değerini beyan eder. Bu da emlak vergisi, komisyonlar gibi başka kalemlerde de artışa neden olur” diye konuştu. Yeni zamların 2013 yılında ödenecek vergileri de artıracağını belirten Baygan, “Vergi artışları, Eylül ayına denk geldiği için Emlak Vergisi de dahil 2013 yılında ödeyeceğimiz pek çok vergide de otomatik artış olacak” dedi.
2008 yılında, ekonomik krizle ilgili önlemler paketi çerçevesinde uygulamaya konulan tapu harcı indiriminin emlak piyasasına yaptığı desteğe de değinen Baygan, “Konut, işyeri ve diğer gayrimenkullerin alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürüldüğü dönemlerde emlak piyasasında belirgin bir canlanma meydana geldi. Artan gayrimenkul satışları ise tam anlamıyla Maliye’nin yüzünü güldürdü. Şu aşamada piyasaya hareket getirmek için yapılması gereken tapu harcı vergi zammı değil, vergi oranının düşürülmesidir. Emlak her durumda iyi bir yatırım aracı olduğu için aradaki bu farkı orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandıracaktır” açıklamalarında bulundu.