Tapınağın Bulunduğu Köy Definecilerin Talan Yeri



Dünyaca ünlü Apollon Tapınağı’nı çevreleyen Yoran Köyü’nde, tarihi şapelin arka kısmında üç metre derinliğinde çukur bulundu. Güvenlik artırıldı. Bu konudaki cezaları hatırlatan uzmanlar, “Burada hazine bulmak hayal” dedi.

Emniyet güçleri çağrıldı

Aydın Didim’deki antik Apollon Tapınağı’nı çevreleyen Yoran Köyü’nün turizme açılması projesi kapsamında kamulaştırılan tarihi şapel (küçük kilise), define avcılarının hedefi oldu. Şapelin arka bölümünde, define aramak için kazıldığı sanılan üç metrelik çukur bulundu. Durum, emniyet güçlerine bildirildi. Çukurdan, iki kova ve kalaslar çıktı. Bazı köylülerin ifadeleri alındı, ancak çukuru kimin kazdığı konusunda bir bilgiye ulaşılamadı.

Evlerde de aynı durum var

Milet Müzesi yetkilileri terkedilmiş durumdaki bazı evlerde yaptıkları incelemelerde de benzer kaçak kazılara rastladı. Belediyeye bağlı ‘Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu’ görevlisi, sanat tarihçisi Başak Kamacı, güvenlik önlemlerinin artırılması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi. Kamacı, “Eline harita alan, define avcılığına soyunuyor. Hatta bu haritaları parayla satarak halkı kandıranlar dahi var” diye konuştu.

‘Tarihe zarar veriyorlar’

Kamacı, SİT alanlarında izinsiz kazı ve ruhsatsız sondaj yapanların, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis ve 50 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar para cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Kamacı, “Biz, bu evleri nasıl onarırız da ayakta tutarız diye uğraşırken, birileri kaçak kazılarla evlere zarar veriyor. Herkes bilsin ki; Yoran’da hazine bulmak sadece bir hayal” dedi.