Nemrut Dağı ören yerinde restorasyon çalışmalarına gelecek yıl da devam edilecek.
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı ören yerindeki restorasyonun ardından 2003 yılında 300 bin turistin gelmesi hedefleniyor. Kommagene medeniyetinden kalan sanat değeri yüksek eserler, arkeoloji çevrelerinde Dünyanın 8. Harikası olarak kabul ediliyor.
Nemrut ören yerinde geçen yıl proje bazında başlayan, bu yıl uygulamaya geçilen restorasyon çalışmalarına gelecek yıl da devam edileceğini belirtildi. Adıyaman Valisi Halil Işık, yaptığı açıklamada, uluslararası bilim kurulu tarafından restorasyon için hazırlanan raporların, bu ay sonunda gerekli makamlara ulaşacağını söyledi. Çalışmalar, Kültür Bakanlığı’nın izni, Adıyaman Valiliği’nin desteği ve merkezi Hollanda’da bulunan Uluslararası Nemrut Vakfı’nın sponsorluğunda Amsterdam Üniversitesi Arkeoloji Birimi’nce yürütülecek.
Nemrut Dağı’na ulaşımın iyileştirilmesi için çalışmalar yapıldığını ve Horik Köyü’nden Nemrut Dağı ören yerine giden antik yol ile mesafenin 20 kilometre kısaltıldığını anlatan Işık, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Tanrıların Göksel Tahtı olarak da tanımlanan ve UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı ören yerini bu yıl kayıtsız turistlerle birlikte 200 bin kişi ziyaret etti. Nemrut Dağı ören yeri için 2003 hedefimiz 300 bin turist sayısına ulaşmak olacaktır. Kommagene medeniyetinden kalan sanat değeri yüksek eserler, arkeoloji çevrelerinde Dünyanın 8. Harikası olarak kabul ediliyor. Turizm çevreleri ise Nemrut Dağı ören yerini, dünyada güneşin doğuşu ve batışının en iyi izlendiği yer olarak pazarlıyorlar. Dünyada eşi bulunmayan Nemrut Dağı ören yerinin korunması, kurtarılması ve kullanılarak yaşatılması için ne gerekiyorsa yapılacaktır.”