Tank Palet Otoyolla Bir Tutuldu



Danıştay 13'üncü Dairesi, ülke güvenliği için stratejik önem taşıdığı belirtilen Tank Palet Fabrikası'nın otoyol, baraj ve gölet gibi varlıklardan farkı olmadığı gerekçesiyle özelleştirilmesinin durdurulmasına gerek olmadığına karar verdi. Türk Harb-İş Sendikası Başkanı Bayram Bozal, “Tank Palet'in otoyolla bir tutulması bizi üzdü” dedi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göe; Tank Palet Fabrikası'nda örgütlü Türk Harb-İş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Tank Palet Fabrikası'nın 25 yıllığına işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilmesine ilişkin aldığı kararın yürütmesinin durdurulması ile tümden iptali için Danıştay'a iki ayrı dava açtı. Sendika dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanının özelleştirme kararı alma yetkisi olmadığını, yetki tecavüzü nedeniyle özelleştirmenin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Dilekçede ayrıca, askeri fabrika ile kuvvet komutanlıkları arasında hiçbir fark olmadığı, özelleştirmenin milli güvenliği zafiyete uğratacağı, fabrikanın yabancı şirketlerin eline geçmesini önleyecek bir güvencenin de bulunmadığı uyarıları yapılarak yürütmenin durdurulması talep edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Özelleştirmeye aykırı değil
Davalı Cumhurbaşkanlığı ise savunmasında, sendikanın dava açma yetkisi olamayacağını belirtti. Cumhurbaşkanının özelleştirme kararı alabileceği belirtilen savunmada, kamu kurumlarının mal ve hizmet üretim birimleri ile baraj, gölet, otoyol, yataklı tedavi kurumları, limanlar ve benzeri varlık ve birimlerinin işletme haklarının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesinin yasaya uygun olduğu ifade edildi. Danıştay ret kararında Cumhurbaşkanının özelleştirme kararı alabileceği belirtildi. Kararda, Özelleştirme Kanunun baraj, gölet, otoyol, yataklı eğitim kurumları, limanlar ve benzeri kamu mal ve hizmet üretim birimlerinin verimliliği artırmak amacıyla işletme hakkı yoluyla özelleştirilmesine izin verildiğine dikkat çekilirken Tank Palet Fabrikası'nın da verimliliği artırmak için işletme hakkı devri yoluyla özelleştirileceği, dolayısıyla özelleştirme ilkelerine aykırı bir durum olmadığı ifade edildi.

Başkan dahil 4 üyenin oy çokluğuyla alınan karara tek itiraz ise üye Doç. Gürsel Özkan'dan geldi. Özkan, karşı oy yazısında, özelleştirmeye Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) karar verebileceğini, yetki yönünden Cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olmadığını bildirdi. Yürütmenin durdurulması reddedilirken gözler şimdi iptal davasına çevrildi. Davanın kamuya açık yürütülüp yürütülmeyeceği merak ediliyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...