Tanıl Küçük: Yeniden Yapılandırma Kayıt Dışıyla Mücadelenin Zemini Olabilmeli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yeniden yapılandırma ile açılan 'beyaz sayfa''nın kayıt dışı faaliyetleri kayıt altına almanın zemini olabilmesi gerektiğini, bunun vergi reformunun ön adımını oluşturması beklentisi içinde olduklarını kaydetti. Küçük, İSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, önümüzdeki ay bir aksilik olmazsa gerçekleştirilecek toplantıda Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı konuk edeceklerini bildirdi.

Türkiye uzun bayram tatilindeyken Avrupa ekonomisinde yeniden kriz çanlarının duyulduğuna dikkati çeken Küçük, İrlanda'nın iflasın eşiğine geldiğini, İspanya ve Portekiz gibi başka Avrupa ülkelerinin de risk altında olduğunun belirtildiğini söyledi. Avrupa'daki borç krizinin yanı sıra, uluslararası gündemde bir tarafta füze kalkanı tartışmaları devam ederken, Kuzey ve Güney Kore arasında patlak veren, çıkan haberlere göre ABD ve Çin'i de içine alarak devam etme potansiyeli taşıyan çatışmanın yeni belirsizliklere kapı aralamış bulunduğunun altını çizen Küçük, ''Dolayısıyla küresel ekonomi açısından dikkatli ve tetikte olmamız gereken bir konjonktürde ilerlemekteyiz'' dedi.
    
''Bazı ödül mekanizmaları getirilmeli''
    
Bayram öncesinde devlete olan borçlar için ''Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı'' yeniden yapılandırması açıklandığını hatırlatan Küçük, şöyle devam etti:

''Burada bizi özellikle ilgilendiren boyut, vergi ve prim borçları... Bu uygulama, özellikle küresel krizin yarattığı tahribat nedeniyle vergi ve prim borçlarını ödemekte zorlanan işletmeler için önemli bir imkandır. Ancak, her zaman ifade ettiğimiz gibi yeniden yapılandırmanın zorunlu hale geldiği durumlarda, sorumluluklarını zamanında yerine getiren mükellefler için de eş zamanlı olarak mutlaka bazı ödül mekanizmaları getirilmelidir. Aksi takdirde kamu vicdanı, adalet ve sisteme güven duygusu zarar görecektir. Diğer taraftan yeniden yapılandırma ile açılan 'beyaz sayfa', ekonomimizin bir diğer temel sorunu olan kayıt dışı faaliyetleri kayıt altına almanın zemini olabilmelidir. Bu uygulamanın, yıllardır dile getirdiğimiz kapsamlı ve vergi sistemimizdeki çarpıklıkları giderecek vergi reformunun ön adımı olması beklentisindeyiz.''

Hükümet tarafından açıklanan son adımların önemli, olumlu ve ümit verici olduğunu dile getiren Küçük, ''Ama, küresel koşullarda nasıl rekabet gücünde devamlılık ve sürdürülebilirlik kavramı öne çıktıysa, iyileştirmelerde de devamlılık ve sürdürülebilirlik şarttır. 'Tamam yaptık, bitti' gibi bir lüksümüz, şansımız yok. Eksiklerimizi gidermeye, iyileştirmelere mutlaka devam etmeliyiz'' şeklinde konuştu.
    
Sanayi Kongresi 7-8 Aralık'ta
    
Tanıl Küçük, 2002 yılından bu yana aralıksız devam ettirdikleri sanayi kongrelerinin dokuzuncusunu 7-8 Aralık 2010 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştireceklerini, ana temanın yine ''sürdürülebilir rekabet gücü'' olduğunu, alt temanın ise ''sanayi ve ekonomide yapısal dönüşüm'' olarak tespit edildiğini bildirdi. İki gün sürecek kongrede 4 oturum ve 1 kapanış oturumu olmak üzere toplam 5 oturumda 26 konuşmacının yer alacağını belirten Küçük, ilk günkü konuk konuşmacının Harvard Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Merkezi Direktörü Prof. Ricardo Hausmann, ikinci günkü konuk konuşmacılar arasında ise The Financial Times Gazetesi Uluslararası Ekonomi Editörü Alan Beattie'nin yer alacağını ifade etti.