İstanbul’da katıldığı enerji zirvesinde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Yıldız, bu tür büyük projelere şirketlerin ilgisinin her zaman olacağını belirterek, “İstemeleri halinde kendileri açıklama yapacaklardır” dedi.
Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin her yıl hızla artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından önemli olan ve Azeri Şah Deniz sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP’ın temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle martta Kars’ta atıldı.
İran’la sona gelindi
Projede Azeri Socar’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, İngiliz enerji şirketi BP’nin de yüzde 12 hissesi bulunuyor.
Yıldız, İran ile doğalgaz fiyatının yüksekliği nedeniyle uluslararası tahkimde devam eden davada tüm duruşmaların bittiğini belirterek, artık karar aşamasına gelindiğini kaydetti. “İran’dan (fiyat için) yeni teklif olmadığı için tahkim kararını bekleyeceğiz” diyen Yıldız, sonucun mayıs ya da haziran ayında açıklanmasını beklediğini kaydetti.
Yıldız, bu yıl yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme bağlanması için yoğun bir çaba içinde olduklarını vurgulayarak, “Bu sene devreye alınacak olan 4,000 MW kurulu gücün yüzde 90’ı yenilenebilir enerji olacak” dedi.