Türkiye ile Azerbaycan arasında doğalgaz boru hattı inşasına imkan veren Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) dair milletlerarası anlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar Kurulu'nca onaylanması uygun bulunan anlaşmada, TANAP'ın mutabakat zaptının 26 Aralık 2011'de imzalandığı, 26 Haziran 2012'de ise hükümetler arası imzalarının atıldığı ifade edilerek, proje sayesinde Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğalgaz tedarikiyle Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz arzına büyük katkı sağlamasının hedeflediği belirtildi.
Mutabakat Zaptı'nda tanımlandığı şekliyle Türk katılımcıların ortaklık payının yüzde 20, Azeri katılımcıların payının ise yüzde 80 olacağının vurgulandığı anlaşmanın bazı maddeleri şöyle:
- Devletler sistemin yıllık 16 milyar metreküp başlangıç hacminin üzerindeki, Azerbaycan'a ait ve TANAP'tan taşınması planlanan tüm doğalgazın öncelikle Türkiye'deki alıcılara teklif edilebileceğini kabul eder.
- Her bir devlet kendi topraklarındaki engelleri kaldırmak ve önlemek için menkul çaba gösterecek.
- Devletler, Azerbaycan'ın sahip olduğu devlet şirketlerinin TANAP'taki katılım hisselerinin, toplam katılım hisselerinin yüzde 51'inden az olmayacağını kabul edecek.
- Anlaşmanın hükümlerinin yorumlanması ve uygulanmasına ilişkin bir ihtilafın ortaya çıkması halinde, devletler ilk olarak TANAP Komitesi'ne başvuracak veya diplomatik kanal aracılığıyla çözüm yoluna gidilmesi hususunda ellerinden gelen en iyi çabayı gösterecek.
- Eğer ihtilaf, herhangi bir devletin konuyu gündeme getirdiği tarihten itibaren 6 aylık bir sürede çözülmemiş ise ihtilaf konusu, herhangi bir devletin isteği üzerine, söz konusu madde hükümleri uyarınca atanacak 3 hakemden oluşacak tahkim kuruluna intikal ettirilecek.''
Anlaşmanın yürütülmesinde, Türkiye tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Azerbaycan tarafından ise Sanayi ve Enerji Bakanlığı'nın yetkili merci olarak atandı. Giriş noktası Azerbaycan'ın Türkiye sınırı olan hattın, Türkiye içi çıkış noktaları da Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.