Talas, Tarihi Kentler Birliği'nin "7 Bölge 7 Kent" projesinde. Türkiye'nin doğal ve kültürel değerlerini, geleceğe çok yönlü taşımak amacıyla başlatılan projede, Orta Anadolu Bölgesi'ni, zengin kültürel kimliğe sahip olan Talas temsil ediyor.
Bölgede simge olarak Talas'ın projeye dahil edilmesi, kentin kültürel kimliğinin farklı boyutlarda ele alınması, bir başka deyişle direnerek ayakta kalmayı başarabilen doğal güzelliklerin, tarihsel dokuyu oluşturan köşklerin, konakların, karakteristik özelliklere sahip yapıların korunacağı anlamına geliyor.
Projeyi Tarihi Kentler Birliği yürütüyor. Talas, 90 belediyenin bir araya gelmesiyle oluşan birliğin kurucu üyesi. Belediye Başkanı Orhan Bey birliğin yürütme organında görev yapıyor. Üyelerin tamamını, sahip oldukları kültürel yerleşme dokusu ve kentsel geçmişleri ön plana çıkan belediyeler oluşturuyor.
Üye belediyelerin başkanları, heyetleri ile birlikte birliğin temmuz toplantısı için önümüzdeki günlerde Kayseri'ye gelecekler. Hem bu önemli toplantıya ev sahipliği yapacak Talas'ı, hem de Ağırnas ve Kayseri'yi gezerek tarihsel zenginliği yakından görme fırsatı bulmuş olacaklar.
Şu sıralar Talas kıpır kıpır. Kalite standardında aşama var. Yeni caddeler, meydanlar açılıyor. Parklar, dinlenme alanları düzenleniyor. Ağaçlandırmaya özen gösteriliyor. Geçitlerde, gezinti yerlerinde dört mevsim çiçekler açıyor.
Talas, Orhan Bey'in gayretli çalışmaları sayesinde, kendine özgü bir kültürel ve sanat merkezi olma yolunda. Say, mimar kökenli başkan, tarihsel doku ve kültürel mirasın ne anlama geldiğini çok daha iyi biliyor ve de öncelikli görevinin, onları koruyup saklamak olduğunun altını çiziyor.
Talas'ın ufkunu açmaya yönelik bu çabalara gerek maddi, gerekse manevi, önemli katkılar sağlayan başkaları da var. Örneğin, şu sıralar Talas'ta herkes, varını yoğunu Talas için seferber eden işadamı Kemal Timuçin'den söz ediyor. Timuçin, tıpkı Kadir Has gibi "ver" dedikçe kesenin ağzını açan gönlü gani hayırseverlerden. Büyük paralar harcayarak Talas'a mükemmel bir Anadolu lisesi, Batı standartlarında bir hastane ve kütüphane ile donatmış. Şimdi de eski bir konağı, çok amaçlı bir kültür merkezi kimliğine kavuşturmak için çaba harcıyor.
Talas sevdalısı arkadaşım, can dost Sadullah Sayer, Kemal Timuçin için bakın neler diyor:
"Kemal Bey, yıllar önce Talas'tan göç ederek Adana'ya yerleşmiş. Orada hafriyatçılık ve nakliye işi yapıyor. İşi gereği Adana'da, ama gönlü hep Talas'ta. O, doğduğu toprakları unutmayan, o topraklara hizmeti kendine ibadet bilmiş bir kişi..."
Talas Belediye Meclisi bir meydanla bir caddeye, Kemal Timuçin'in adını vermiş. Bu kararı alırken, bir süre önce kaybettiğimiz değerli bilim adamı Prof. Dr. Zafer Bayburtluoğlu'nu da unutmamış. Artık bir ana caddede, kendisini Talas'a adayan, oradaki tarihsel ve kültürel mirasın geleceğe aktarılması yolunda olağanüstü çaba harcayan merhum Bayburtluoğlu'nun anısı da yaşayacak. Anlamlı bir vefa örneği sergileyen Orhan Say ve çalışma arkadaşlarına kucak dolusu tebrikler, gönül dolusu sevgiler.
Evet... Kültürsüz kalkınma olmaz. Şayet Talas kalkınmış kabul ediliyorsa, aslında bugünkü konumunu güçlü sosyal geçmişine, özellikle de kültürel mirasının üzerinde yükselmesine borçlu. Artık mirasyedilikten, hoyratça saçıp savurmaktan vazgeçip, kültürel geleceğinin hesaplarını da yapmak zorunda.