İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı’nda basın mensuplarının Taksim Yayalaştırma Projesi ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Taksim yayalaştırma Projesi’nin birinci etabının Tarlabaşı Cumhuriyet Caddesi’nde yürütüldüğünü hatırlatan Topbaş, “Çok fazla sıkıntı vermemek için çalışmaları hızlandırdık. İstanbullulardan ricam, bize destek ve yardımcı olsunlar” dedi. Gelecekte memnuniyet verici bir sonuç çıkacağını ifade eden Topbaş, birinci etap kurulunun trafik yoğunluğuna dikkat çekerek verdiği karar doğrultusunda işlemin devam ettiğini belirtti.
“Taksim’de sıcak bir görüntü istiyoruz”
Topçu Kışlası ile ilgili değişik görüşler olduğunu vurgulayan Topbaş, Topçu Kışlası için buz pistinin de bulunduğu bir kültür ve yaşam merkezi düşünüldüğünü belirtti. Bu çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Topbaş, projenin henüz netleşmediğini ekleyerek Taksim’in kültürel ve sanatsal bir merkez haline gelmesini hedeflediklerini söyledi. Topbaş, "Arzu ettiğimiz Taksim'in yaşanılır hale gelmesidir" dedi. Taksim gibi merkezlerin toplumsal mutabakatı sağlayan ve kent içinde dayanışmayı ve birlikteliği hissettiren mekanlar olduğunu vurgulayan Topbaş, bu projenin İstanbul’a güzel bir hizmet vereceğini belirtti.
"Topçu Kışlası’nın ihyası gerekli"
Taksim Yayalaştırma projesiyle ilgili, ‘olmayan kültürel mirasları tekrar ihya etmek doğru değildir’ diyenlerin bulunduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, bu yaklaşımın yanlış olduğunu belirtti. 9 yıldır İstanbul’a hizmet verdiklerini vurgulayan Topbaş, İstanbulluların şehrin durumundan haberdar olduklarını anlattı. Ulaşım başta olmak üzere hizmetlerini sürdürdüklerini vurgulayan Topbaş, “Çalışmalarımızın temelinde İstanbul'un çok daha mükemmel hale gelmesi ve yaşayanların gurur duyduğu bir kent olması bulunuyor. 24 saat açık ve dünyaya mesajlar veren özgür bir kentin oluşması konusunda hassasiyetlerimiz var. Taksimde bunlardan birisi ve bir meydan olarak kalacak” dedi.
“Şehir şantiyeciliğini en iyi şekilde uygulamaya çalışıyoruz”
Bir gazetecinin, “Taksim yayalaştırma projesinde yayaların sıkıntı çektiği” yönündeki sorusunu cevaplandıran Topbaş, kent şantiyeciliğinin farklı bir şey olduğunu, mümkün mertebe vatandaşın günlük hayatını etkilemeyecek, zorluk yaşatmayacak tarzda yapılması gerektiğini ifade etti. Bütün bu hizmetlerin yayalar ve İstanbullular için olduğunu vurgulayan Topbaş, “Tabii ki yayaya saygı göstermek, yaşamını etkilememek bizim aslı görevimiz. Diğer taraftan İstanbullular bize yardımcı olmaz ve destek olmazsa, bunu başarmamız mümkün değil” dedi.
Topbaş şöyle devam etti:
“Nasıl ki tünel yolları karşı çıkanlar vardı ve bugün geçenler nasıl teşekkür ediyorsa, gelecekte de denecek ki, Taksim yayalaştırma Projesi ne kadar doğru bir proje. Çünkü bu proje üzerinde çok tartıştık, önemli bir nokta doğru işler yapmalıyız ve bu konuda hassasiyetimiz de ortaya koyduğumuzu ifade etmek istiyorum”.
"Projeyle ilgili daha önce yarışma yapıldı"
Taksim projesiyle ilgili bazı kesimlerce “Niçin yarışma yapılmadı?” denildiğine dikkat çeken Topbaş, geçmişte Bedrettin Dalan döneminde yapılan yarışmaların mevcut olduğunu ve zaten o yarışmalardan ilham alındığını söyledi.
Haklı ve doğal eleştirilere her zaman açık olduklarını paylaşan Topbaş, bu eleştirileri ekip olarak dikkate aldıklarını ve hassasiyetle üzerinde durduklarını vurguladı ve “yapıcı, gerçekten samimi olan eleştiriler bize yol gösterici olmaktadır. Bahsettiğim gibi gelecekte Taksim insanların, buluşma noktası olarak günlük hayatının bir bölümünü geçirmeyi arzu ettikleri bir nokta olacak. Otobüs peronların bulunduğu, trafiğin yoğun bir şekilde etkilediği ve baskı altında tuttuğu insanların araçlarla adeta yarıştığı bir Taksim Meydanı'ndan çok daha yaşanılır bir meydan ortaya çıkacak” dedi.