İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), 2 Mart 2020’de duyurusunu yaptığı “Taksim Kentsel Tasarım Yarışması”nı, halk oyu ile “Taksim Kolektifi” projesi kazandı. Yarışmanın sonucu 2020 yılının kasım ayında kesinleşti.
12 Şubat 2021 tarihinde kazanan proje onay için İstanbul 2 No'lu Kültür Varlıklarını Konuma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne iletildi. 12 Mart 2021'de Gezi Parkı’nın mülkiyeti İBB’den alınıp Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilince süreç tıkandı.
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; Kurul İBB'nin başvurusunu 211 gün sonra gündemine aldı ve 10 Eylül 2021'de ilk yanıtını verdi. Proje kurula iletildiğinde Gezi Parkı'nın mülkiyeti İBB'de olmasına karşın kurul, yeni mülkiyet sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü kanalıyla iletilmediği için projeyi değerlendirilemeyeceğini bildirdi.
Bunun üzerine İBB projeyi, görüş almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gönderdi ancak hala bir yanıt alınamadı.
29 Ekim 2021'deki AKM'nin açılış töreni öncesinde yapılan hazırlıklar sırasında üst düzey mülki amirlerle yapılan görüşmelerde davası süren Gezi Parkı'nın projeden çıkarılarak meydan bölümünün ayrı olarak kurula sunulması kararlaştırıldı.
İBB de 5 Ekim 2021'de projenin Taksim Meydanı bölümünü onay için kurula ayrı olarak sundu. Kasım ayında kurulun isteği üzerine sunulan avan (ön) projede bazı revizyonlar gerçekleştirildi.
Üst kurula itiraz edildi
17 Aralık 2021 tarihine gelindiğinde koruma kurulu, kentsel tasarım proje ölçeğini aşan bugüne kadar bu aşamada istenmeyen; peyzaj sulama teknikleri, elektrik sistemleri gibi uygulama projesinde yer alması gereken detayları talep etti.
Daha önce örneği bulunmayan bu talepler üzerine İBB, 10 Ocak 2022 tarihinde üst kurul olan Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz etti.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.